Yks ek tercih nedir? Merak konusu olan sorulardan bir bir tanesidir. YKS yani Yükseköğretim Kurumları Sınavı Türkiye genelinde ÖSYM tarafınca 2017-2018 eğitim öğretim senesinden itibaren uygulanmaya başlanmış ve halen devam etmekte olan orta öğrenimden yüksek öğrenime geçiş sınavıdır. Burada farklı kavramlar da vardır.
Bunlardan bir tanesi de YKS ek tercih kavramıdır. Normalde YKS sınavına girenler herhangi bir üniversite kurumuna yerleştirilirler. Bunun akabinde kimi adaylar boşta kalabilmektedir. Yani herhangi bir yükseköğrenim kurumuna yerleştirilmezler.
Bunun yanı sıra boş kontenjanını olan okulların bölümleri de vardır. İşte bu açıkta kalan bölümlere YKS ile herhangi bir yere yerleştirilmeyen adayların girebilmesi için belli bir zaman aralığında verilen yeni bir haktır. Kısaca böyle bir açıklama yapılabilir. Tüm yerleştirilmeler yapıldıktan sonra boş kalan bölümlere öğrencilerin başvuru yapabilmesidir. Burada da yine 24 tercih yapılır. Kısaca yks’nin ardından yapılan ilk yerleştirmede boş kalan kontenjanlar için aday öğrencilere bir tercih hakkı daha tanımaktadır.
YKS Ek Tercih Paralı mı?
En çok merak edilen sorulardan bir tanesi de YKS ek tercih paralı mı değil mi biçimindedir. Bu konuda verilecek yanıt ise YKS ek tercihin paralı olduğudur. Kişiler eğer ek tercih yapmak istiyor ise belirlenen süre zarfında YKS ödemesi yaptıkları yere istenen ücreti ödemeleri gerekir. 2024 yılı için bu rakam 80 TL olmuştur. Her yıl bu rakamlar değişkenlik göstermektedir. Ödeme yapmayan öğrencilerin başvurusu geçersiz sayılmaktadır.
Yks Ek Tercih Farkı Nedir?
Ek tercih farkı nedir? diye merak ediyorsanız onun da yanıtı şu biçimde verilebilir. Şu ana kadar verilen bilgilerden de net bir biçimde görüleceği gibi normal yerleşme ile herhangi bir yere giremeyen kişilerin boş kalan yerlere yerleştirilmesidir.
YKS Ek Kontenjan Kimleri Kapsar?
YKS ek kontenjan kimleri kapsar sorusunun yanıtı da son derece nettir. YKS sınavına girip hiçbir yere puanı yeterli olsa bile yerleşemeyen adaylar içindir. Burada şöyle ince bir fark vardır. Kişi herhangi bir üniversiteye yerleştirildi ise o zaman ek kontenjandan hiçbir biçimde yararlanmaz.
Ben okulumu beğenmedim ek yerleştirme ile başka bir okula gireyim gibi bir durum söz konusu asla değildir. Bu yerleştirme hiçbir biçimde sınava girip, herhangi bir okula yerleştirilmemiş öğrenciler içindir.