Son gönderilen din olan İslam dinine dair pek çok kavram vardır. Bunlardan bir tanesi de tekbir olup, bu yazıda da sizlere Tekbir nasıl getirilir?, anlamı nedir ve kullanım yerleri nerelerdir? bu konularda kafada herhangi bir karışıklığa yol açmadan bilgiler vereceğiz. Şimdi dilerseniz hemen başlayalım.
Doğru Tekbir Nasıl Getirilir?
Tekbir nasıl getirilir? sorusunun yanıtını vermeden önce kadın ya da erkek olsun fark etmeksizin abdestli olması gerektiğini de ifade edelim. Şimdi nasıl yapılır derseniz onun da yanıtı şöyledir:
Allahu ekber Allahu ekber Allahu ekber, Lâ ilâhe illallahu vallahu ekber. Allahu ekber ve lillahi’l-hamd biçimindedir. Bu getiriliş biçimi İslamın mezheplerinden bir tanesi olan Hanefi mezhebine ait bir tekbir getirme biçimidir.
Teşrik Tekbiri Nasıl Getirilir?
Teşrik tekbirleri bayram namazlarında, kurban keserken, ramazan ve kurban bayram namazı hutbelerinde ve bayramda vakit namazlarının farzları sonrasında getirilir. Teşrik tekbiri Halis Bayancuk hocanın izahı ile nasıl getirilmektedir izleyebilirsiniz.
Teşrik tekbiri Kurban Bayramında arife günü (9 zilhicce) sabah namazından başlayarak bayramın 4. günü ikindi namazına kadar, Ramazan bayramında ise arefe günü sabah namazından bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar 23 vakit, her farz namazın ardından teşrik tekbiri getirmek, kadın erkek her Müslümana vaciptir.
Tekbir’in Anlamı Nedir?
Tekbir’in anlamı nedir? nedir sorusuna verilecek Türk Dil Kurumunda iki yanıt vardır. Bunlar şunlardır:
- Tekbir sözüyle başlayan duanın adı
- İslam dininde Allah’ın yüce olduğunu ifade etmek için söylenen Arapça Allahü Ekber sözüdür.
Buradan da anlaşılacağı üzere yine İslam Dinine dair olan bir kavramdır. Tamamı ile din ile ilgili olan bir durumdur.
Allahü Ekber ifadesinin Türk dilinde olan karşılığı ise Allah en büyük ve en yüce biçimindedir. Tekbir farz değil vaciptir.
Kişi Tekbiri Ne Zaman Getirir? Tekbir Getirilen Zamanlar
Kişi tekbiri ne zaman getirir tekbir ve teşrik tekbirinin getirildiği zaman dilimleri son derece geniştir. Tüm farklıdır. Bunlar ise aşağıda eksiksiz bir biçimde yer verilmektedir.
- Ezan okunurken
- Kamet getirirken
- Namaza başlarken
- Cenaze namazında
- Kurban bayramlarında kurban keserken (Teşrik tekbiri)
- Bayram namazında (Teşrik tekbiri)
- Bayram hutbesinde (Teşrik tekbiri)
- Namaza başlarken, rüküde ve secde yaparken
- Namaz bitiminde ve tesbih sırasında
- Vitir namazında kunut duasından önce
- Savaş sırasında
Görüldüğü gibi İslam dininde birçok yerde kullanılır. Bunu yapabilmek için imam olmaya gerek yoktur herkes yapabilir. Kısaca tekbir nasıl getirilir? anlamı ve kullanım yerleri noktasında verilebilecek olan bilgiler bunlardır. İslam dinini harfiyen uygulayanlar bu kavramlara son derece hakimdirler ve uygulamaktadırlar.