Samsun’un Neyi Meşhur? Samsunu Gezmek İsteyenler İçin Fikir Listesi

Samsun’un neyi meşhur? dendiğinde akla yöresel yemekleri, gezilecek yerleri, hediyelik eşya seçenekleri gibi birçok faktör geliyor. Samsun’da her bölge gibi kendine has yiyecekleri ve gezi alanları ile biliniyor.

Samsun tarihi, kültürel özellikleri ve zengin mutfağı ile Karadeniz bölgesinin sevilen şehirlerindendir. Haluçka, Bafra pidesi, Çarşamba kıvratması, karalahana gibi yiyecekler, Atakum, Bafra, Çarşamba, Havza gibi ilçeleri ile de meşhurdur

Samsun’un Neyi Meşhur – Samsun’un Meşhur Yerleri

Samsun’a yolunuz düştüğünde meşhur gezi ve tarihi alanları ziyaret etmeden dönmemelisiniz. Peki Samsun’da nereleri gezebilirsiniz. Sizler için Samsun’un bilinen en meşhur gezi alanlarını bir araya getirdik.

Samsun’un meşhur yerleri;

Bandırma Gemi-Müze ve Millî Mücadele Açık Hava Müzesi

samsunun nesi meşhur

Bandırma Vapurunun Türkiye Cumhuriyeti kuruluşunda önemli bir rolü vardır. Mustafa Kemal ve arkadaşlarının karaya ilk ayak bastıkları yerde bulunan vapur, 2003 yılında müze olarak ziyarete açılmıştır. Doğu Park’ta yer alan bu müzeyi ziyaret ederek Atatürkle alakalı sergilere şahit olabilirsiniz.

  • Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

Şehir merkezinde fuar alanı içerisinde yer alır. Tarihi zaman yolculuğuna çıkmak isteyenlerin mutlaka uğraması gereken bir alandır. Müze içerisinde Roma dönemlerine ait bronz, taş, kemik ve pişmiş toprak ile oluşturulmuş eserler mevcuttur. Aynı zamanda Amisos hazineleri ve etnografik eşyalar ile de görenleri büyüler.

  • Amisos Tepesi

samsunun meşhur yerleri

Batı Park’tan teleferiğe binerek farklı bir aktivite gerçekleştirebilir, Amisos Tepesine ulaşabilirsiniz. Bu tepede Helenistik Dönem’de yapılmış olan Baruthane Tümülüslerine rastlayabilirsiniz. Şehri ayaklarınız altına alan tepede huzurlu ve keyifli vakit geçirebilir, kafeteryalarda yeme içme ihtiyaçlarınızı gerçekleştirebilirsiniz.

  • Samsun Kaplıcaları

Samsun şehrinin birçok ilçesinde kaynak sular mevcuttur. Bu sebepten şehir kaplıcalar açısından zengin ve meşhurdur. Özellikle Ladik ilçesindeki Hamamayağı Kaplıcaları ve Havza Kaplıcaları mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerlerdendir.

  • Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti

gün çarşamba atakum meşru pupuler

Kızılırmak deltası göçmen kuşlarının dinlenme noktalarındandır. Türkiye’nin en büyük Deltası olarak bilinen Kızılırmak, Bafra ilçesinde yer almaktadır. Farklı kuş türleri ve bitki türlerine ayrı bir merağınız varsa harika fotoğraflar ve anılar elde edebileceğiniz Deltaya ziyaret gerçekleştirmenizi öneriyoruz. 

  • Ladik Gölü

Hepimizin ismini duymuş olduğu Ladik Gölü, Samsunda bulunan doğal güzelliklerden biridir. 7 km uzunluğunda ve 2 km genişliğinde bu göl, adacıkları ile de dikkat çekmektedir. Dağ ve orman manzaralarına da şahit olacağınız bu göle huzur bulmak ve doğayı keşfetmek için ziyaret gerçekleştirebilirsiniz.

  • Plajlar için Atakum

Atakum, Samsun’un merkezine en yakın ve en uzun sahil şeritli ilçesidir. Mavi bayraklı plajları, berrak denizi ve temiz kumsalı ile yaz aylarında sıklıkla tercih edilir. Atakum, Karadeniz’in en güzel plajlarını bünyesinde barındırıyor. İnci plajı, Körfez plajı, Omtel plajı, Çatalçam plajı gibi tüm güzel ve popüler bu plajları eğer yaz aylarında Samsun ziyareti gerçekleştirmiş iseniz mutlaka görün.

Şehri daha fazla gezmek istiyorsanız Müze kartına sahip iseniz Samsun Gazi Müzesi, Kent Müzesi, Sadi Tekkesi Kuvay-i Milliye Müzesi, Alaçam Mübadele Müzesi gibi yerleri de ziyaret edebilirsiniz. Aynı zamanda Çakırlar Korusu, Kent Ormanı, Vezirsuyu Tabiat Parkı, Kabaceviz Şelalaleri gibi doğal alanlarda da gezilerinizi gerçekleştirebilir, keyifli ve huzurlu anlar yaşayabilirsiniz.

Samsun’un Meşhur Yöresel Yemekleri

Yemek kültürü bakımından oldukça zengin olan Samsun, Balkan, Kafkas ve Karadeniz mutfağının izlerini taşır. Kendine has birçok yöresel yemek çeşidi bulunan Samsun’un özgü lezzetlerini sizler için bir araya getirdik.

  • Kaz Tiridi

samsunun meşhur kasap ustu

Bulgur pilavı, yufka ve kaz eti ile hazırlanan lezzet Samsun’un nesi meşhur? dendiğinde akla ilk gelen yöresel yemeklerdendir. Yapımı 3 saat civarında uzun bir süreyi kapsar. Kış aylarının vazgeçilmezi olan bu yemek Samsunluların gözdesidir.

  • Kuzu Büryan

Kuzu büryan gastronomi açısından Samsun’da popüler olmuş bir konumdadır. Kuzu etiyle hazırlanan bu lezzet gerek Samsunun yerli halkı olsun gerek turistler olsun oldukça beğenilen bir lezzettir.

  • Bafra Pidesi

samsun pidesi


Samsun’un Bafra ilçesinden gelen ismi ile bütünleşen lezzet, kıymalı harç ile doldurulmuş bir pidedir. Kısa sürede pişerek hemen tüketilir. Kahvaltılarda da tercih edebileceğiniz bu lezzeti eğer Samsun ziyareti gerçekleştirecekseniz orada tatmanızı tavsiye ederiz.

  • Haluçka Çorbası

haluçka çorbası samsun

Haluçka çorbası da Samsun’un meşhur yemeklerindendir. Hamur, tavuk eti ve nohut ile hazırlanan bu çorbayı Samsunlular genellikle kış aylarında sofralardan eksik etmezler.

  • Menemen

menemen samsun

Bu menemen sıradan bir menemen değil, Çakallı menemenidir. Ülke çapında ismi bilinen Çakallı menemeni Samsun’a uğradığınız da mutlaka tatmanız gereken lezzetlerdendir. Menemenci Kelin Yeri’ne uğrayarak en iyi şekilde tadabileceğiniz bu lezzeti kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği seçeneklerinizin içine dahil edebilirsiniz.

  • Fasulyeli Mısır Çorbası

fasulyelı mısır çorbası samsunun

Karadeniz mutfağından bildiğimiz mısır çorbasının Samsunlular tarafından da fasulye ile yapıldığını biliyor muydunuz? Mısır ve süt ile hazırlanan bu çorbaya Samsunlular kuru fasulyede koyarak farklı bir lezzet imkânı sunuyor. Halk bunu genellikle evlerinde hazırlayıp tüketiyor.

  • Baklalı Sarma

baklalı sarma samsunda

Samsun mutfağında farklı bir lezzet olan baklalı sarma, iç harcında kuru bakla, buğday, bulgur ve kuzu eti kullanılması ile diğer sarma türlerinden ayrılır.

  • Kağıtta Hamsi

Karadeniz Bölgesi’nin sembollerinden olan hamsi, Samsun’da kağıtta pişirilir. Tava bile kirletmeden kokusuz bir şekilde mısır unu, yağ ve tuz ile yağlı kağıtta pişirilen kağıtta hamsinin tadı bir başka.

  • Böbrek Sote

Sakatat seven sevmeyen herkesin genellikle beğendiği bir lezzet olan böbrek soteye öncelikle isminden ötürü ön yargılı bakmamak gerekir. Dana böbreği, domates ve biber ile karıştırılarak hazırlanan bu lezzet, Samsun’da genellikle düğün, bayram gibi özel günlerde servis edilir.

  • Mantarlı Pilav

Samsun’da genelde gittiğiniz her restoranda görebileceğiniz mantarlı pilav, farklı lezzetiyle Samsun mutfağı ile özdeşleşmiştir.

Samsun Mutfağına Özgü En Lezzetli Tatlılar

Nokul: Bafra nokulu yufkanın içerisine ceviz, kuru üzüm ve şeker karışımı koyarak yapılan tatlı çeşididir. Şerbetsiz baklavaya benzerliği ile bilinen bu tatlının, yöresel bir lezzet olmasındaki en önemli etken hamurunda kabartma tozu ve yumurta olmamasıdır. Tatlının çıtır çıtır olması için hamurunda sirke kullanılmaktadır.

Kıvratma: Samsun’un Çarşamba ilçesine has bir tatlıdır diyebiliriz. Nokul gibi şerbetsiz olan bu tatlı açılan yufkanın içerisine fındık ve ceviz koyularak yapılır. Büzülen hamur görüntüsü ile iç açıcı ve lezzetli bir görüntü sunan tatlı tattığınız an damağınızda muhteşem bir tat bırakacak.

Palüze: Palüze Osmanlı jölesi olarak bilinir. Hem lezzetli hem de hafif bir tatlıdır. Samsun’da genellikle kolay bir şekilde nişasta ve şekerle yapılan bu tatlı süt veya meyve suyu ile de hazırlanabilir.

Kocakarı Gerdanı Tatlısı: Samsun’da bayramlarda ve özel günlerde akla gelen ilk tatlı çeşididir. Görüntü olarak kıvrıma benzeyen tatlı, tat olarak baklavayla benzerlik göstermektedir.

Samsun’dan Alınabilecek Hediyelik Çeşitleri

Samsun’a gerçekleştirdiğiniz ziyaretler esnasında anı biriktirmek veya sevdiklerinizi mutlu etmek adına hediyelikler tercih edebilirsiniz.

  • Bafra lokumu.
  • Atakum hediyelik ev eşyaları.
  • Havza çarşısından aksesuarlar.
  • Fındık.
  • Kaliteli el yapımı halılar.
  • Magnet ve oyuncaklar, gibi seçeneklerden kolaylıkla hediyelik eşya seçimlerinizi yapabilirsiniz.

Samsun’u ziyaret edeceğinizde ve Samsun’u merak ettiğinizde araştırdığınız soru kalıbı olan Samsun’un neyi meşhur sorusunun cevaplarını aktardık.

İçeriği Sevdiklerinizle Paylaşın!

Yorum yapın