İnsanların hayatta kalması için korku gereklidir, zira korku bizleri tehlikeli durumlardan korumaya yardımcı olur. Ancak panik atak hastalarında ortada herhangi bir tehlike yokken nedensiz ve yoğun korku hissi ortaya çıkar. Beynin verdiği yanlış sinyal neticesinde gelişen bu durum diğer birçok belirtinin yanı sıra nefes alıp vermekte zorlanmaya da neden oluyor.
Panik atağın en önemli belirtilerinden biri bu nefes almakta zorlanma hissi nedeni ile hızlı soluk alıp verme ve bu belirtiyi zamanında fark edip bir panik atak nöbetinin yaklaştığını anladığınızda nefesinizi kontrol ederek panik atak nöbetini uzaklaştırma şansına sahipsiniz. Panik atak nefes egzersizleri ile kontrol altına alınabilir.
Nefesinizi yavaşlatarak nöbeti engelleyebilirsiniz
Sağlıklı bireyler dakikada ortalama olarak 10-12 kez nefes alıp verirler. Panik atak hastası kişiler nefes alma sıklıklarının normalden farklı hale geldiğini fark ettikleri anda panik atak nefes egzersizleri ile nöbeti uzaklaştırmayı başarabilirler. Bunun için öncelikle nefesinizi kontrol etmeniz ve yavaşlatmanız gerekir.
Rahat bir yere oturup nefesinizi kontrol altına alın
Panik atağın geldiğini hissettiğinizde rahat bir yere oturup burnunuzdan nefes alın ve içinizden 10’a kadar sayıp bu nefesinizi ağzınızdan bırakın. Bu esnada kendinize “rahatla”, “korkma” gibi telkinlerde de bulunmayı unutmayın. 10’a kadar sayarak verdiğiniz nefesin ardından nefesinizi 3 saniyede alıp 3 saniye bekledikten sonra vermeye devam edin. Bu sürelere uyduğunuzda dakikada 10 kez nefes alıp vermiş olacaksınız yani nefes alıp verişiniz yavaşlamış, normalleşmiş olacak ki bu da panik atak nöbetini engellemenizi sağlayacak.
Bu yazımızda şu konulardan bahsettik:
Panik atak nefes egzersizleri
Panik atak nefes terapisi