Her geçen gün daha fazla kişiyi etkileyen panik atak hastalarının büyük bir kısmını kadınlar oluşturuyor. Kısaca herhangi bir etkenin tetiklemesi ile ani şekilde gelişen yoğun korku durumu olarak tanımlayabileceğimiz panik atağa genellikle farklı ruhsal sorunlar eşlik ediyor. Panik atağın direkt olarak başka hastalıklara neden olabildiğine ilişkin herhangi bir veri olmasa da panik atak hastalarının çoğunda bu hastalığa birden fazla ruhsal sorunun eşlik ettiği biliniyor.
Uyuşturucu ve alkol kullanımına yatkınlık
Yine panik atak hastalarının birçoğunda uyuşturucu, uyarıcı madde ile alkol kullanımına yatkınlık olduğu belirtiliyor. Panik atak hastalarının yaklaşık %25’inde alkol bağımlılığı ile karşılaşılırken %15’inde uyuşturucu-uyarıcı madde kullanımı görülüyor. Panik atak hastalarının alkol kullanımının sabahtan başladığına da dikkat çekiliyor.
Agorafobi hayatı olumsuz etkiliyor
Kalabalık alanlara girme korkusu olarak tanımlayabileceğimiz agorafobi panik atak hastalığına eşlik eden sorunlar içinde en sık görüleni. Panik atak hastalarının %70 kadarında agorafobi olduğu belirtiliyor ve bu korku nedeni ile kişiler evden çıkmaya, sosyal hayata karışmaya korkar hale geliyor ki agorafobi panik atak hastalarının hayatını bu nedenle ciddi anlamda olumsuz etkiliyor.
Nefes sorunlarına neden oluyor
Panik atakla gelişen sorunlardan biri de nefes alıp vermede yaşanan sıkıntılar. Panik atak nöbetlerinin birçoğunda bireyler aşırı hızlı şekilde nefes alıp veriyorlar.
Panik atak hastalarının çoğunda depresyon da görülüyor
Panik atağa eşlik eden sorunların en sık görüleni depresyon. Panik atak sorunu yaşayan bireylerin %50 kadarında depresyon ile de karşılaşılıyor.
İntihara yatkınlık görülüyor
Panik atak hastalarında görülen sorunlardan biri de intihara yatkınlık. Yapılan araştırmalar panik atak hastalarının çoğunun intiharı en az bir kere düşündüğünü gösterirken, hastaların intihara teşebbüs etme oranıysa %15’lerde seyrediyor ki bunun çok yüksek bir oran olduğunu da belirtmeliyiz.
Bu yazımızda şu konulara değindik:
Panik atak hangi hastalıklara yol açar?
Panik atak insana zarar verir mi?