Kişilerin hayatını ciddi anlamda etkileyen ruhsal sorunlardan biri olan panik atak bireylere yaşattığı yoğun endişe, ölüm korkusu, kalp krizi geçiriyorum hissi nedeniyle son derece ciddiye alınması gereken bir problem. Üstelik bununla da kalmıyor zira panik atak toplumda oldukça yaygın, dolayısıyla panik atakta ne yapmalı sorusu birçok kişi için önem taşlıyor.
Bu sorunu yaşayanların panik atak anında yapılması gerekenler hakkında bilgi sahibi olması panik atak nöbetlerini çok daha rahat atlatmalarına yardımcı oluyor. Şayet panik atak sorunu yaşıyorsanız bu soruna karşı yapabileceklerinizle ilgili ipuçlarını yazımızda bulacaksınız.
Kendinize yaşadıklarınızın gerçek olmadığını hatırlatın
Panik atak nöbetleri sebebiyle yaşadığınız korkunun, ölüm hissinin, delirme korkusunun kısacası tüm olumsuz duyguların gerçek olmadığını kendinize hatırlatın. Unutmayın, panik atak beynin verdiği yanlış sinyallerden kaynaklanıyor ve kendinize nöbetler sırasında bunu hatırlatmanız yaşayacağınız korkunun azalmasına yardımcı olacaktır.
Panik atak nöbetlerinin asla ölüme yol açmayacağını unutmayın
Panik atak hastalarının bu hastalık hakkında mutlaka kapsamlı bilgi sahibi olması gerekiyor. Zira panik atak hakkında doğru ve kapsamlı bilgi edinmeniz bu hastalığın yaşattığı ölüm korkusu ve diğer korku, endişe duygularının gerçek olmadığı, panik atağın sizi asla öldüremeyeceği konusunda da bilgi sahibi olmanız anlamına geliyor.
Burnunuzdan nefes alıp ağzınızdan verin
Panik atak durumunda neler yapılmalı sorusunun yanıtlarından biri de doğru nefes almak. Uzmanlar ataklar sırasında hastaların burundan nefes alıp ağızdan nefes vermeleri gerektiğini, oturup güzel şeyler düşünerek ve bunun biteceğini kendilerine hatırlatarak nöbetin geçmesini beklemeleri gerektiğini belirtiyorlar Zaten panik atak nöbetleri ortalama olarak 10 dakika ile 20 dakika arasında sürüyor ve dakikalar geçtikçe atağın yarattığı etkiler de azalıyor.
Bu yazımızda şu konulardan bahsettik:
- Panik atak geldiğinde ne yapılmalı?
- Panik atak anında yapılması gerekenler nelerdir?