Özel Güvenlik Nasıl Olunur? Adım Adım Özel Güvenlik Olma Rehberi

Özel güvenlik nasıl olunur? sorusunun yanıtı bu mesleği yapmak isteyen birçok kişi merak etmektedir. İş yaşamında insanların kendi yeteneklerine ve istemlerine göre çok farklı türden işler yer alıyor. İşte o işlerden bir tanesi de özel güvenlik elemanı olarak çalışmaktır.

Lakin bu konuda bilgi vermeden önce bilmeyenler için özel güvenlik kavramına değinmek gerekir. Özel güvenlik kavramın kendisinden de net bir biçimde görüleceği gibi herhangi bir kuruluşta özel güvenlik görevlisi olarak çalışan bireylerdir.

Silahlı veya Silahsız Özel Güvenlik Nasıl Olunur?

Özel güvenlikler silahlı özel güvenlik ya da silahsız özel güvenlik olabilmektedir. Lakin her iki halde de özel güvenlik olmanın belli başlı bazı kuralları vardır. Silahlı  ya da silahsız güvenlik olma durumu bundan sonra gelen bir argümandır. Şimdi o zaman konunun detaylarına bakalım.

Silahlı özel güvenlik görevlisi olma şartları

Özel Güvenlikçi Olmanın Şartları

Özel güvenlik olabilmek için öncelikli olan ilk temel şart en az lise mezunu olunmasıdır. Burada hangi liseden mezun olunduğunun herhangi bir önemi yoktur. İkinci aşamada ilgili kurum tarafından onaylanmış olan özel güvenlik olmak için eğitim veren kurumlara kesintisiz olarak devam etmek ve akabinde yapılan sınavda başarılı olmak gerekir. Sınavda başarılı olanlar artık özel güvenlik sertifikası alarak işe başlayabilirler.

  • Lise Mezunu olmak,
  • Özel Güvenlik Temel Eğitimi’ni tamamlamak,
  • İlgili sınavları başarıyla geçerek Özel Güvenlik Kimlik Kartı’na sahip olmak.

Özetle en az lise mezunu olmak ve Türkiye’de, özel güvenlik eğitimi veren kurslardan sertifika almak gerekmektedir.

özel güvenlik görevlisi nasıl olunur

T.C. kimlik numarası beyanı, nüfus cüzdanı fotokopisi, diploma veya öğrenim belgesi fotokopisi, psikiyatri raporu ve fiziki yeterlilik testi sonuç belgesi bulunmaktadır. Özel güvenlik sınavına, 18 yaşını doldurmuş, temel eğitimi tamamlamış ve belirli sağlık kriterlerini karşılayan kişiler başvurabilir.

Lakin burada da şöylesi bir durum vardır. İnsanlar özel güvenlikçi olduktan sonra nasıl iş bulabileceklerini merak ediyorlar. Burada da iki tane seçenek vardır. Bunlardan ilki kişilerin eğitim aldığı kurum aracılığı ile iş bulmasıdır. Kimi eğitim merkezleri bu noktada ciddi bir biçimde yardımcı olmaktadır. Bir diğer seçenek ise eğitimi alan kişinin kendi olanakları ile iş arayışına girmesidir.

Bu durum özel sektör için geçerlidir. Kamuda çalışmak isteyenlerin ise kimi zaman ve ağırlıklı olarak  KPSS sınavına girmesi ve belli bir taban puanı alması gerekir.

Özel güvenlik sınavında başarılı olamayanların yeniden girme olanağı her zaman için mevcuttur. Bir üst yaş sınırı da şu an ki yasalarda mevcut değildir. Maaş ise kurumdan kuruma göre değişmekle beraber asgari ücretin üzerindedir. Özel güvenlik görevlileri vardiyalı olarak çalışırlar. Genel olarak riskleri olmakla birlikte olanakları iyi olan bir iştir.

İçeriği Sevdiklerinizle Paylaşın!

Yorum yapın