Namaz islam şartlarından bir tanesi olup, gün içerisinde 5 defa eda edilen bir ibadet türüdür. Namaz vakitleri kapsamında günlük farz olan 5 vakit namaz, müstehab güzel olan kuşluk namazı, duhan namazı, gece (teheccüd) namazı insanların isteğine bağlı olan namazlar ve insan bu dünyadan göçtü zaman geri kalanların onun afı için kıldıkları cenaze namazı gibi namaz türleri vardır.
Namaz boyun eğmek, teslim olmak, yalvarmak, dua etmek anlamları taşır. Namaz Allah’ı anmak için bir zikirdir. İslamda Namaz Allah tarafından Muhammed (s.a.v) miraç olayında ümmetine hediye olarak verildi.
Namaz Vakitleri ile İlgili Ayetler ve Hadisler
Sünnet namazın rekatı için Resulullah (s.a.v.) şöyle buyuruyor:
وَلِلتِّرْمِذِيِّ نَحْوُهُ , وَزَادَ : { أَرْبَعًا قَبْلَ اَلظُّهْرِ وَرَكْعَتَيْنِ بَعْدَهَا , وَرَكْعَتَيْنِ بَعْدَ اَلْمَغْرِبِ , وَرَكْعَتَيْنِ بَعْدَ اَلْعِشَاءِ , وَرَكْعَتَيْنِ قَبْلَ صَلَاةِ اَلْفَجْرِ }
Rasulullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur :
“Her kim gündüz ve gece on iki rekat namaz kılarsa kendisi için cennette bir ev bina edilir . Bunlar şu namazlardır:
Sabah namazından önce iki rekat, öğleden önce dört rekat, öğleden sonra iki rekat, akşamdan sonra iki rekat ve yatsıdan sonra iki rekat” hadisidir.
(Tirmizi; Salât, 189; Nesâî, Kiyâmul-Leyl, 66; Ibn Mâce, İkâme, 100)
“İkindi namazının farzından önce dört rekat namaz kılan kimseye, Allah rahmetini ihsân etsin.” (Ebû Dâvûd, Tatavvu 8; Tirmizî, Salât 201.)
Aynı şekilde yatsıdan önce 4 rekat sünnet için de herhangi bir delil yoktur. Namaz örfe göre değil de Peygamberimiz (s.a.v) öğrettiği şekilde kılmak gerekir. Aksi takdirde bid’at (Dinde yenilik, dinden olmayan bir şeyi dine sokmak) ortaya çıkmış olur ve her bid’at çıkaranın yeri ateştir diyor Allah Resulü.
Farz Namaz Rekatları
Sabah namazın farzı 2 rekat, öğlen 4, ikindi 4, akşam 3 ve yatsı 4‘tür. Bunun delili de aynı şekilde hadislerde mevcuttur. Bu konuda hiç kimsenin ihtilaf etmediği ve farklı kılmadığı namazdır.
Abdullah (r.a) şöyle rivayet etti: Allah katında en hayırlı amel hangisidir diye sordum, Allah Resulü vaktinde kılınan namaz diye cevap verdi… (Buhari)
Namaz Ne Zaman Farz Kılındı?
Enes bin Malik şöyle rivayet etti, Resulullah (s.a.v) şöyle derken işittim:
“İsra gecesinde (yani Resulullah’ın (s.a.v) mekkeden mescidi aksaya oradan da göğe yükselmesi) bana 50 vakit namaz farz kılındı. Bu 50 vakit (Peygamberimizin s.a.v isteği üzere) 5’e indirildi. Sonra Allah (c.c) şöyle seslendi: “Ey Muhammed benim sözüm değişmeyecektir; bu 5 vakit namaz yine de 50 vakit (sevap) olarak kaydedilecektir.” (Tirmizi)
Namaz kılanlar için bir huzurdur:
اَلَا بِذِكْرِ اللّٰهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ
Namaz kılanlar için kötülüklerden alıkoyan koruyucudur.
نَّ الصَّلٰوةَ تَنْهٰى عَنِ الْفَحْشَٓاءِ وَالْمُنْكَرِۜ وَلَذِكْرُ
Şüphesiz ki namaz, insanı fuhşiyat ve münkerden alıkoyar. (29. Ankebut:45)
Şu halde namaz kılıp günah ve kötülük işlemeye devam eden kişinin namazında bir hata vardır. O ya içten kılmıyor yada gösteriş için kılıyordur. Kim dikkat edip namazını düzeltirse mutlaka hayatı da düzene girer.
Sabah Namazının Fazileti
Sabah namazı kılan kişi Allah’ın himayesindedir.
Allah Resulü (s.a.v) şöyle buyurdu:
Sabah namazı kılan kimse Allah’ın himayesindedir. (Müslim, Mesacid ; Tirmizi, Salat, Fitne 6)
Resulullah (s.a.v) şöyle buyurdu: Kimin işi sabah ilk, sabah namazı kılmak olursa o iman sancağı ile sabahlar, kimin de ilk işi çarşıya çıkmak olursa onun sancağı da iblisin sancağı olur ve öyle sabahlar. (İbn Mace)
Resulullah (s.a.v) şöyle buyuruyor: Sabah namazında Kur’an okuyun hiç şüphe yok ki, Sabah namazına melekler şahittir. (İbn Mace)
Münafıklara En Ağır Gelen Namaz
Ebu Hüreyre (r.a)‘dan rivayet ediyor, Resulullah (s.a.v) şöyle derken işittim: Münafıklara en ağır gelen namaz, yatsı namazı ve sabah namazıdır. Eğer bunlardaki sevabı bilseler idi, muhakkak emekleyerek de olsa bu namazları kılmak için mescide gelirlerdi. (Buhari, Müslim)
Sünnet Namaz Rekatları Ne Kadar?
Namazların vakitleri Kuran’da geçer fakat namazın rekatları Kuranda değil sahih hadislerde geçiyor. Şu halde Kur’an bize yeter diyen cahillere bu reddiye olarak yeter. Allah Kuran’da, Resul size neyi verdiyse alın, size neyi de yasakladıysa ondan sakının diye emrediyor (Haşr:7)
Yine Allah kur’an’da Peygamberimiz (s.a.v) kendi arzusu ile değil bize bildirdiği her şey bir vahiy olduğunu şu ayeti ile söylüyor:
وَمَا يَنْطِقُ عَنِ الْهَوٰىۜ اِنْ هُوَ اِلَّا وَحْيٌ يُوحٰىۙ
O, hevadan konuşmaz. (Onun konuştukları,) kendisine vahyedilen vahiyden başkası değildir. (53.Necm:2-3)