Mevsimler nasıl oluşur? Mevsimlerin oluşması nasıl gerçekleşir? Mevsimlerin oluşmasına neler etkendir? Merak ediyorsanız tüm bu sorularınızın yanıtları için içeriğimize göz atabilirsiniz.
Mevsimler, Dünya’nın Güneş etrafında gerçekleşen yörünge düzlemi ve dönme ekseninin yapmış olduğu açı dolayısıyla yaşanır. Yani mevsimlerin oluşumu Dünya ve Güneş arasındaki yörüngeden kaynaklanır.
Dünya’nın kendi etrafında yapmış olduğu dönüş, Güneş’in kendi etrafında yaptığı dönüş ile aynı hizaya gelmemektedir. Böylelikle farklı sezonlar ortaya çıkmaktadır. Dünya, Güneş’in etrafında dönerken. Kuzey Yarım Küre ve Güney Yarım Küre’de mevsim değişiklikleri meydana gelmektedir. Dünya’nın Güney Yarım Küresi’nin Güneş’e doğru dönük olan dönemi Kuzey kışı ismi ile adlandırılır. Bu dönem içerisinde Kuzey Yarım Küre daha az bir şekilde Güneş ışığı alarak az ısınır. Dünya’nın Kuzey Yarım Küresi’nin Güneş’e doğru yöneldiği dönem ise Güney kışı dönemidir. Bu doğrultuda Kuzey Yarım Küre’de kış başlangıcı olurken Güney Yarım Küre’de yaz başlangıcı olur.
Mevsimler Nasıl Oluşur Mevsimlerin Oluşmasındaki Temel Etkenler Nelerdir?
Yukarıda belirttiğimiz faktör dışında mevsimlerin oluşmasının temel etkenlerinden birisi de eksen eğikliğidir. Mevsimlerin nasıl oluştuğu ile ilgili daha birçok faktör de sayılabilir.
Mevsimler nasıl oluşur? Mevsimlerin oluşmasında etkili olan faktörler nelerdir? Sizler için listeledik.
- Mevsimler Dünya’nın Güneş’in etrafında dönmesi ile meydana gelir. Bunun sebebi güneş ışınlarının açısında bir değişiklik söz konusu olmasıdır.
- Mevsimlerin oluşmasında etki oluşturan faktörlerden biri de Dünya üzerinde yer alan bir alanın denizlere olan mesafesidir.
- Dünya üzerindeki yükselti farklılıkları da mevsimlerin oluşması için etkilidir.
- Mevsimleri meydana getiren bir diğer faktör ise Dünya üzerinde bulunan bir yerin aydınlanma süresidir.
Peki Dünya’nın kendi etrafında dönmesi mevsimler nasıl oluşur sorusuna bir cevap mıdır? Dünya’nın kendi etrafında dönmesi ile ne olur?
Dünya’nın kendi yörüngesinin etrafında dönmesi en önemli etken olan gece ve gündüzün yaşanmasını ortaya çıkarır. Dünya’nın kendi etrafında dönüyor olmasının mevsimler üzerindeki etkisi ise şu şekildedir; Dünya kendi etrafında döndükçe sıcaklık farkları değişir. Bu durum da mevsimlerin oluşmasına etki eder.
İlkbahar, yaz, sonbahar ve kış olarak bildiğimiz bu dört mevsimin ortaya çıkması Dünya’nın yıllık hareketleri ve eksen eğikliği ile açıklanmaktadır. Mevsimlerin oluştuğu ilk gün ise mevsim başlangıcı olarak bilinir. Bu günlere gündönümü de denir. 21 Mart ile 23 Eylül ekinoks tarihlerini ifade eder. 21 Aralık ve 21 Haziran ise Solstis tarihleridir.
Yaşanan hava koşulları mevsim diye adlandırılmaktadır. Mevsimler de tarihlerine göre sezon olarak nitelendirilmektedir. Mevsimlerin başlangıcına sebep olan sezon tarihleri şu şekildedir;
- İlkbahar sezonu: 21 Mart-21 Haziran tarihleri arası.
- Yaz sezonu: 21 Haziran-22 Eylül tarihleri arası.
- Sonbahar sezonu: 23 Eylül-20 Aralık tarihleri arası.
- Kış sezonu: 21 Aralık-20 Mart tarihleri arası.
Güney Yarım Küre’de bu tarihler mevsimler için ters bir döngüde ilerler.
İlkbahar Mevsimi Nasıl Oluşur?
İlkbahar kış ile yaz mevsimi arasında kalan bir mevsimdir. Kuzey Yarım Küre kısmında 21 Mart ve 21 Haziran tarihleri içerisinde ilkbahar mevsiminin sezonu oluşur. Dünya artık kış mevsiminden çıkarak Güneşle daha yakın bir yörüngede yer alır. 21 Mart 21 Haziran tarihlerinde Güneş ışınları Dünya’yı ısıtmaya başlar. Hava sıcaklığı değişime uğrar, ağaçlar canlanarak çiçek açar. Kış mevsimi geçişi olduğu için karların erimesinden ötürü su yatakları dolar. Yer yer bol bol yağışlar meydana gelir.
Yaz Mevsimi Nasıl Oluşur?
Yaz mevsimi en sıcak mevsim olarak adlandırılır. Bunun sebebi mevsimin Dünya’nın Güneş’in yörüngesine yaklaşması ile meydana gelmesidir. Kuzey Yarım Küre içerisinde yaz mevsimi sezonunda en uzun günler yaşanır. Güneşten alınan bol miktarda ışık, Dünya’nın depolaması sonucu iki ay sonunda ısıya dönüşmüş bir halde sıcak günleri getirir. 21 Haziran ve 22 Eylül arasındaki günler en sıcak günlerin yaşandığı anlardır. Güneş ışınlarından alınan D vitamini ile bu sezonda insanlar hem Güneş’ten hem de doğanın güzelliklerinden faydalanmaktadır.
Sonbahar Mevsimi Nasıl Oluşur?
Yaz mevsiminin ardından sonbahar mevsiminin sezonu açılır. Bu mevsim güz, hazan ve bağbozumu isimleri ile de bilinir. Kuzey Yarım Küre içerisinde Eylül, Ekim, Kasım aylarında sonbahar yaşanır. Bu mevsimde gündüzler kısalır ve geceler uzar. Dünya Güneş yörüngesinden git gide uzaklaşır, bu sebepten Kuzey Yarım Küre içerisinde ısı daha az olur.
Kış Mevsimi Nasıl Oluşur?
Kış mevsimi her sene ilkbahar mevsiminden önce sonbahar mevsiminden sonra gelmektedir. Ilıman ve Kutup bölgelerinde en soğuk mevsim kış mevsimidir. Kış mevsimi Güneş’in Kuzey Yarım Küreden uzaklaşması ile oluşur. Pek çok bölgede kış sezonu kar ve dondurucu soğuklarla ilişkilendirilir. En kısa gündüz ile en uzun gecenin yaşandığı kış gündönümü anları, Güneş’in kutuptaki halinin ufkun en alt kısımlarında görünüyor olmasıdır. Yaşanan kış gündönümü gecelerin kısalıp gündüzlerin uzamasına sebep olur.