Metafizik Nedir? Fizik Ötesine Yolculuğun Adı Metafizik Bilim Dalını Keşfedin!

Felsefe bir bilim dalıdır. Üstelik oldukça eski ve evrensel bir bilim dalıdır. Bu bilim dalında farklı farklı kavramlar vardır. Nitekim onlardan bir tanesi de metafiziktir. Biz de bu yazıda metafizik nedir? sorusunun yanıtını en doğru ve en anlaşılır biçimde bilim insanlarının öngörüleri doğrultusunda açıklayacağız.

Metafizik Neyi İnceler?

Metafizik bir nevi mevcut olmak bakımından mevcudun genel durumlarını ve varlığın ilkelerini incelemektedir. Metafizik yaklaşımda aşağıda verilen olgulardan da görüleceği din, uzay, zaman, varoluş, varlık, sebep gibi kavramlar öne çıkar ve buradan metafizik kavram ilerler. Kavram ilk defa dünyaca ünlü felsefeci Aristoteles tarafından bu şekilde dillendirilmiştir ve felsefenin bir dalıdır.

metafiziğin konusu

Bilindiği üzere felsefe temelde metafizik felsefe ve materyalist felsefe olarak ikiye ayrılır. İkisi arasında temel fark birinin manaya diğerinin ise maddiyata dayanmasıdır. Buradan yola çıkarak metafizik nedir sorusunun yanıtı şöyle verilebilir: Doğa ötesi olarak adlandırılabilir bir felsefe kavramıdır. Zaten tam karşılığı da fizik biliminin ötesinde olandır.

Metafiziğin Konusu Başlıca İlkeleri

Metafizik ne demektir? sorusunun yanıtını üstte ana hatları ile böyle ifade ettikten sonra şimdi de metafiziğin konusu ve ilkelerine bakalım. Metafizik varoluşla ilgili en temel meselelerle ilgilenir. Metafizikte en temel argüman diyalektiğin tam tersine durağanlıktır. Yani hiçbir şey değişmez.

Burada öne çıkan belli başlı ilkeler vardır. Bunların en başında özdeşlik ilkesi vardır. Bu ülkeye göre varlıklar var olan boyuttadır, değiştirilmesi mümkün değildir. Üç tür varlık vardır, üç tür boyut vardır lakin insanlar yalnızca kendi boyut ölçüsünde durabilir. Başka boyutlara giremez ve göremez.

matafizik fizik ötesi varlığı konu edinen bilim dalı

Yine metafizikte insanların karşısına çıkan bir diğer kavram ise zıtların karşıtlığı ilkesidir. Burada da zıt türden boyutların aynı yapısal özelikte boyut değiştirmesidir.

Son olarak konu çok uzun ve kapsamlı olmasına rağmen bir başka ilke de aşılmaz sınırlandırmalar ilkesidir. Burada da her bir varlığın birbirinden farklı olduğuna vurgu yapılır. Bu ilkelere özellikle bir başka ünlü filozof Hegel ciddi vurgular yapmıştır. Keza bir başka filozof Mendel’in de konu ile ilgili çok önemli çalışmaları mevcuttur.

Konuyu ilk defa gündeme getiren Yunan filozofu Aristoteles metafiziği üç bölüme ayırır. Bunlar

  • Evren bilim
  • Ontoloji
  • Teoloji biçimindedir.

Hepsi kendi içinde derinlemesine incelenecek alanlardır. Ana hatları ile metafizik ile ilgili söylenebilecek olanlar bunlardır.

İçeriği Sevdiklerinizle Paylaşın!

Yorum yapın