Manisa’nın neyi meşhur? Coğrafi konum ve bazı etkenler dolayısıyla her yörenin kendine has lezzetleri ve meşhur ögeleri bulunmaktadır. Manisa ili de kendisine özel birçok lezzet ve meşhur alanları ile karşımıza çıkmaktadır.
Ege Bölgesi’nde yer alan Manisa, Osmanlı Devleti zamanında 16 tane şehzadenin burada sancak beyi olarak görev yapmasından ötürü “Şehzadeler Şehri” olarak da adlandırılmıştır. Ticari yapıdan bölgede bulunan ikinci büyük il olma özelliğini taşıyan Manisa’da, mesir macunu ve Sultaniye üzümü oldukça önemli bir anlam taşımaktadır.
Zamanında birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Günümüzde oldukça sessiz ve sakin olan iller arasındadır. Fakat sosyal aktivitelere önem verilmesinden ötürü şehirde meşhur mesir macunu adına festivaller yapılır.
Manisa’nın Neyi Meşhur? Manisa’nın Meşhur ve Yöresel Lezzetleri
Manisa ziyaretlerinde tadılması ve oradan alınması gereken birçok farklı lezzet bulunmaktadır. Bu lezzetleri merak ediyorsanız Manisa’nın nesi meşhur? Manisa’nın yöresel lezzetleri nelerdir? Sorularınızın yanıtları için hazırlamış olduğumuz listeye geçebiliriz.
Damaklarda Muhteşem Tat Bırakan, Manisa’nın Meşhur Lezzetleri;
- Mesir Macunu: Bu lezzetin Manisa’nın neyi meşhur sorusuna verilebilecek ilk yanıtlardan olduğunu söyleyebiliriz. Mesir macunu, birçok şifası bulunan, her yere namı yayılmış 41 türden çeşitli baharatla hazırlanan bir lezzettir. Genellikle nisan ayında Manisa’da festivali yapılır. Sizler de festival esnasında Manisa’da olursanız şenliklere katılabilir dağıtılan mesir macunlarından yararlanabilirsiniz.
- Kırkağaç Kavunu: Manisa denildiğinde akıllara ilk gelen lezzetten biri Kırkağaç kavunudur. Bu kavun Manisa içi ziyaretleri dışında yol kenarında satılması ile de oldukça dikkat çeker. Yolunuz düşerse görünümü ve tadı ile normal kavunlardan farklı bu lezzeti tatmak için sizler de hemen satın alabilirsiniz.
- Sultan Çayı: Meşhur mesir macunu ile yapılan bu çay mesir çayı olarak da adlandırılır. Enerji deposu olan bu çay da 41 çeşit baharatlı karışımı ile mesir macununu sevenlerin oldukça beğendiği bir tattır.
- Sultaniye Üzümü: Dünya üzerinde dahi Sultanas ismi ile ün salmış meşhur Manisa üzümleri, Sarıgöl ilçesinde yetişmektedir. Çekirdeksiz ve beyaz olmaları ile dikkat çekmektedir. Etli ve sivri görünümlü üzümler, hem Manisa’da tatmanız hem de sevdiklerinize hediye almanız konusunda alternatif bir lezzettir.
- Tahinli Ekmek: Yuvarlak bir şekil almış hamurun tahin ve şeker ile birleşmesiyle hazırlanan Kula ilçesine has meşhur bir lezzettir.
- Maden Suyu ve Akhisar Gazozu: Bölgeden çıkan eski zamanlarda şifalı su şeklinde nitelendirilmiş maden sularını mutlaka deneyimlemelisiniz. Aynı zamanda doğal şeker ile yapılan Akhisar gazozunu da tatmalısınız.
- Akhisar Zeytinyağı: Gazozu dışında zeytinyağı ile de ün salan Akhisar’ın, lezzetli zeytin ve zeytinyağı ürünlerini tadarak satın da alabilirsiniz.
- Simit Ekmeği: Alaşehir’in meşhur bir başka lezzeti de ekmeğidir. Nohutla yapılan bu ekmeği tatmadan ve almadan Manisa’dan ayrılmayın.
- Cilveli Kahve: Eski zamanlarda kızlar için gelen görücülere bu kahveden ikram edilirmiş. Odun ateşinde üstüne badem atılarak hazırlanan bu lezzeti Manisa merkezde mutlaka deneyimleyin.
- Şehzade Tatlısı: Yapımında irmik, haşhaş gibi malzemelerin kullanıldığı şehzade tatlısı, Manisa’nın meşhur tatlı çeşitleri arasındadır.
Meşhur Yemekler Listesi;
- Manisa Kebabı: Meşhur Manisa yemekleri arasında ilk sırada yer alan Manisa kebabı, ince görünümü ve kendine has pişirme yöntemleri ile dikkat çekiyor. Pide, domates sosu, tereyağı ve yoğurt ile hazırlanarak sunumu yapılan lezzet, enfes tadı ile damaklarda müthiş bir tat bırakıyor. Sizler de Manisa ziyaretlerinizde bu tadı Şehzadeler Kebap Salonun’da deneyimleyebilirsiniz.
- Bohça Kebabı: Kırmızı et ile yapılan kebap, beşamel sos ve kaşar peyniriyle pişirilir. Krebin bohça şekline getirilmesi ile sunulan bu lezzet Manisa’da mutlaka tadılmalıdır.
- Alaşehir Kapaması: Manisa’nın özel lezzetlerinden olan Alaşehir kapaması için bir çeşit mantı türü diyebiliriz. Et suyu veya yoğurt ile hazırlanan bu lezzet, yufkaların içine koyulan kıymaların bohça haline getirilip kızartılmasının ardından servis edilir.
- Akhisar Katmeri: Sacda peynir, yumurta ve maydanoz ile hazırlanan bu lezzet ister kahvaltılarda isterseniz de akşam yemeklerinde tüketebileceğiniz bir lezzettir. Genellikle tulum peyniri kullanılarak yapılan bu lezzeti Manisa ziyaretlerinizde Akhisar Tatlıcı Osman’da tadabilirsiniz.
- Kulak Çorbası: Çorba sevenlerin Manisa’da deneyimlemesi gereken meşhur çorbalardan biridir. Yoğurtla hazırlanır, mantar ve nane gibi lezzetlerde içerir.
Yolunuz Manisa’ya Düştüğünde Ziyaret Etmeniz Gereken Meşhur Yerler
- Spil Dağı Milli Parkı
Manisa’nın neyi meşhurdur? Tabiiki hepimizin bildiği üzere Spil Dağı.
Spil Dağ’ında Manisa kuşbakışı bir şekilde izlenebilir. İzmir Körfezi’de manzaraya dahil olur. Kışın karlı görünümü ile dağcılık sporları için ideal bir alandır. Birçok mitolojik ve arkeolojik alanları ile de dikkat çeker. Etrafında dağ evleri, piknik alanları ve kafeler bulunur.
- Sultan Camii
Klasik Osmanlı mimarisinin bir örneği olan bu camii, medrese, imaret, hankah, hamam, sıbyan mektebinden oluşan bir külliyenin içerisindedir. Manisa belediyesi her yıl düzenlenen mesir macunu etkinliklerini bu camide düzenlemektedir.
- Sardes Antik Kenti
Lidyalıların başkentliğini yapmış Sardes Manisa için oldukça meşhurdur. Salihli ilçesinde etrafı ağaçlarla çevrili bir alanda yer alan bu antik kent, içerisinde bulundurduğu yapıtlarla oldukça dikkat çeker.
- Kula Peri Bacaları
Doğa ve kalıntıları bir arada seviyorsanız Manisa’ya yolunuz düştüğünde uğrayacağınız en ideal alanlardandır. Büyük bir vadi ve yüksek alanlarda bulunan peri bacaları gördüğünüz an sizi çok etkileyecek.
- Ayşe Hafsa Sultan Tıp Tarihi Müzesi
Tarihte meşhur mesir macununun karıldığı yer olarak bilinir. Aynı zamanda tüccar, yoksul, yolcu olan herkesin dertlerine derman olan yer olduğu söylenir. Günümüzde Celal Bayar Üniversitesi’ne bağlı olan Müze, göz cerrahisi sahnesi, dağlama sahnesi, akıl ve ruh hastalığı musiki tedavisi ve daha fazlası ile ziyaretçi alımına açıktır.
- Yeni Han
İki katlı ve avlusu bulunan bu han Manisa ziyaretlerinizde görmek isteyeceğiniz hem bir kültür merkezi hem de alışveriş alanıdır.
- Niobe Doğal Anıtı
Tarihi ve turistlik alanların başında yer alan bu anıt Ağlayan Kaya ismi ile de anılıyor. Kaya’nın ismi bir efsaneyi bünyesinde barındırıyor.Efsaneye göre; Niobe Manisa’da doğmuştur. Tantalos’un kızıdır. Evlilik yaşı geldiğinde Thebai Kralı Amphion ile evlenerek 7 kız 7 erkek çocuk sahibi olur. Niobe’nin çocuk yaştan beri tanıdığı arkadaşı Hera’da Zeus ile evlenir ve Apollon ve Artemis isimli iki çocuğa sahip olur. Niobe, Hera yalnızca 2 çocuğa sahip olduğu için onu küçümsemeye başlar ve kendini üstün görerek halka kendisine tapmalarını söyler. Rüzgar tüm bunları Hera’nın kulağına fısıldar. Hera’nın çocukları Niobe’yi cezalandırmak için tüm evlatlarını okla öldürür. Acısı dinmeyen ve günlerce ağlayan Niobe’ye Hera acıyarak onu bulunduğu yerde taşa çevirir.
Manisa’nın Meşhur Hediyelik Eşya Seçenekleri
Manisa’nın neyi meşhur sorusuna lezzetler ve gezilecek alanlar ile yanıt verdikten sonra sevdiklerinizi unutmamanız adına Manisa’dan alabileceğiniz hediyelik eşya seçeneklerini de sizler için listeledik.
- Akhisar’dan zeytin veya zeytinyağı.
- Yeni Han içerisinden buzdolabı magneti ve antika eşyalar.
- Lezzetli Alaşehir üzümü.
- Mesir macunu ve paket mesir çayı.
- Kırkağaç kavunu.
- Görsel ve Kula ilçelerinden halı ve kilimler.
- Simit ekmeği.