Bu yazıda sizlere birçok insanın son derece merak ettiği ve tam olarak öğrenmek istediği güneş nasıl oluştu? sorusunun yanıtını en doğru kaynaklardan yaptığımız araştırmalar doğrultusunda vereceğiz şimdi dilerseniz hemen başlayalım.
Tam Olarak Güneş Nasıl Oluştu?
Yaklaşık 4,5 milyar sene önce, yerçekimi kuvveti etkisi altında toz ve gaz bulutları birleşip Güneş sistemini meydana getirdi. Bu durum tamamı ile bir doğa olayı idi.
Bilim alanında çalışan insanlar, bu sürecin tam olarak nasıl işlediğinin bütün detaylarına vakıf olmasalar bile, bilgisayar simülasyonları aracılığı ile genç yıldız sistemlerinin nasıl meydana geldiğine yönelik üç adet model geliştirebildiler. İlk olarak güneş nasıl oluşmuştur? sorusuna şöyle bir yanıt verdiler.
Güneş Sisteminin Oluşma Aşamaları
Yıldızlar arasında gaz ve tozların meydana getirmiş olduğu yoğunca karışım ile Güneşin oluştuğu yeri meydana getirecek bir moleküler bulut oluştu. Sıcaklığın azalmasıyla beraber gazlar yoğunlaşmaya başladı. Bu moleküler bulut kendi yerçekiminin altında çökmeye başlayıp, protostarlar olarak bilinen pek çok genç yıldızı meydana getirmiştir.
Her ne kadar toz ve gaz bulutları görünür tarzda dalga boylarındaki genç yıldızları örtseler bile, kızılötesi teleskoplar aracılığıyla Samanyolu Galaksisinin bulutlarında olan diğer yıldızların doğum ortamları araştırılıyor. Sonuç olarak bilim alanında çalışan insanlar, diğer sistemlerde gördüklerini bizim yıldızımıza uygulamaya çalışıyorlar.
İkinci olarak da şu model vardır: Çekirdek Akresyonu (toplanması) modelidir. Bu model ise şu şekildedir: Yazının başında da ifade edildiği gibi yaklaşık olarak 4,5 milyar sene önce güneş sistemi, Güneş bulutsusu olarak tanımlanan bir gaz ve de toz bulutuydu. Malzeme dönmeye başladığında ise yerçekimiyle beraber yapı kendi içine çöktü ve de Güneşi bu bulutsunun merkezinde meydana getirdi. Güneşin oluşmasıyla beraber, kalan madde de yığınlaşmaya başladı. Böylece güneş sistemi oluştu.
Üçüncü model ise disk kararsızlığı modelidir. Güneş nasıl oluştu? sorusunun yanıtı ana hatları ile bu biçimdedir.