Değişen ve dönüşen dünya düzeni içinde gün geçmiyor ki daha önceden hiç duymadığımız bir sözcük duyalım ve ne olduğunu anlamaya çalışalım. Nitekim bu yazıda da sizlere belki de daha önce hiç duymadığınız son derece yabancı, hatta karmaşık görünen ghosting sözcüğü ile ilgili bilgi vereceğiz.
Eğer ghosting nedir diye merak ediyorsanız, yazımızın bundan sonrasını dikkatle okumanızda fayda bulunuyor.
Ghosting Nedir Hangi Anlamlarda Kullanılır?
İlişkide bir anda iletişimsizliğe bürünme kopma hali başka bir deyimle kendinizi bir hayalet haline getirip sonra aniden ortadan kaybolmaktır buna ghosting denir. Ghost sözcüğü bilindiği gibi İngilizce bir sözcük olup hayalet anlamına geliyor. Peki, ama buradan da yola çıkarak ghosting nedir derseniz, bu sözün kökeninden yola çıkarak herhangi bir ilişkide en basit ifade ediş biçimi ile hayalet gibi olma, bir tarafın ilişkiden bir anda hiçbir açıklama yapmadan, sebep göstermeden aniden sebebi olsun ya da olmasın çekilmesidir.
İlk defa doksanlı yılların başında kullanılmaya başlayan yeni bir sözcük. İlk defa kullanıldığı zamanlarda bir etkinlikten aniden kaybolmak biçiminde idi. Geçen yıllar içinde sözcükte değişim yaşandı ve atılan mesajların görülmesine rağmen, cevap verilmemesi, yapılan aramalara cevap verilmemesidir.
Ya da karşındakinin kim olursa olsun sana kayıtsız kalması, ilişki sürecinde takılıyoruz adını koymayalım gibi ifadelerle karşılaşılması, ortak yapılan planlara katılmaması, kişinin kendi özeline dair hiçbir paylaşmaması ghosting nedir sorusuna verilebilecek yanıtlardır.
Ghosting tüm ilişkilerde yaşanabilir. Görüntülerin arkasında bir iz kalması durumu olan Ghosting yaşanması için illa sevgili olmaya gerek yoktur ve uzmanların da dediği gibi bir tür şiddettir. Yapılan olay duygusal istismar olduğu için psikolojik şiddet statüsünde değerlendirilir. İletişimin herhangi bir açıklama yapılmadan ve aniden kesilmesi durumunu hiçbir insan hak etmez ve her iki taraf için de yaralayıcı olan bir süreçtir.
Ghosting Yaşayan Kişiler Ne Yapmalı?
Ghosting yaşayan kişinin içinde sonrasında ciddi kırılmalar yaşanır ve eğer herhangi bir biçimde destek almaz ise bu sorunu yaşama olasılığını göz önüne alarak diğer ilişkilerinde güven sorunu yaşar. Hatta kişi kendini suçlamaya başlar. Tüm bunlar ise kişinin ruhsal sağlığını ciddi bir şekilde riske atar. O yüzden bu tür duruma maruz kalanlar kesinlikle psikoterapi almalı ve bir uzmana gitmelidir.