Merak işin özünde iyi bir şeydir öğrenmeyi beraberinde getirir. Birçok insan kendi gerçekliklerine ve ilgi alanlarına göre değişik şeyleri merak edebilir sonuçta her insan özeldir. İnsanların kendilerince her yaşta merak ettikleri ve buna bağlı olarak öğrenmek istedikleri şeyler vardır. Bunlar içinde kimi insanlar etnografya nedir? diye sorabilir. Çünkü dilin yapısına bakıldığında pat diye anlaşılabilecek bir sözcük değildir. O zaman biz de hemen bu kelimeye dair anlaşılır bilgiler verelim.
Antropoloji Biliminin Alt Dalı Olan Etnografya Nedir?
Etnografya toplumları ve kavimleri birbiri ile karşılaştırarak kültürün meydana geliş adımlarını inceleyen bir bilim alanıdır. Antropoloji biliminin alt dalı olarak etnografya, biricik olan kültürleri sistematik bir şekilde inceleyip araştırır. İnsanların toplumsal olan varlığını incelemekte olan etnografya bütünlükçü tarzda bir metot kullanıp temelde insan ve toplum ilişkisini birbirinden ayrı ayrı değerlendirmez.
Bu gelenek sömürgecilik döneminin raporları ve bu dönemin gezi süreçlerine kadar gider. Yani tarihçesi son derece eski olan bir kavramdır. Kısaca etnografya nedir? sorusuna verilebilecek olan yanıt bu biçimdedir. Ülkemizde bu alanda olan müzeler de vardır.
Etnografya Neleri İnceler?
Etnografya küçük yapı olan sosyal yapıların hayatlarını siyaset, ekonomi, ekoloji, din, dil gibi çok farklı yönleri ile inceler ve bu incelemelere dair bilgiler sunar. Yine daha küçük örneğin göçebeler, aşiretler gibi yapıları da inceler ve bunlar hakkında da bilgiler verir. Sistematik bir biçimde çalışmalar yapılır ve bu alanda tasnifleme de yapar.
Etnografya Biliminin Sağladığı Yararlar Nelerdir?
İnsanların oluşturduğu topluluklarının maddi yapıdaki kültürleri tasvir eden bu bilim dalı hem toplumu hem de toplumsal hayatı anlamamıza yardım eder. Bu da kişisel açıdan son derece önemli bir deneyimdir. Müzeleri gezdiğimiz zaman kendi içimize de bir ayna tutarız ve bu bizi değiştirip dönüştürür ve elbette tarihe ışık tutar.
Kısaca etnografya nedir? sorusuna verilebilecek olan yanıt bu biçimdedir.