Böbrek taşı herkesin korkulu rüyalarından biridir, zira bu sorun son derece ağrılı ve acı veren bir durumdur. Böbrek taşları küçükken ve hareket etmezken fazla bir rahatsızlığa neden olmazlar ancak büyük ve hareketli taşlar ağrı ve acıya neden olmanın yanı sıra idrar yollarının tıkanmasına dahi yol açabilir ki bu tabi ki oldukça riskli bir durumdur.
Peki, böbrek taşı neden oluşur? Bu hastalığın oluşmasını engelleyebilmek mümkün müdür?
Beslenme ve yaşam alışkanlıkları böbrek taşı oluşumunda rol oynar
Hemen her hastalıkta olduğu gibi böbrek taşı oluşumunda kişilerin beslenme ve yaşam alışkanlıkları öncelikli etkenlerdir. Başta yetersiz su içmek, aşırı tuz yemek, çok şeker tüketmek gibi beslenme alışkanlıkları böbrek taşı oluşumuna neden olan en önemli sebeplerdir. Bunların yanı sıra obezite yani aşırı kilolu olmak da böbrek taşı oluşumuna zemin hazırlar. Ayrıca yapılan araştırmalar bu sorunun oluşumunda nadiren de olsa genetik faktörlerin de rol oynadığını gözler önüne sermiştir.
Böbrek taşlarından korunmak için yeme alışkanlıklarına dikkat etmek gerekir
Yukarıda saydığımız etkenlerin zemin hazırlaması ile böbreklerde biriken kalsiyum böbrek taşı oluşumuna yol açar. Yani böbrek neden taş üretir sorusunun yanıtı yukarıda saydıklarımız neticesinde böbreklerde kalsiyum birikmesidir. Bu yüzden böbrek taşlarından korunmak için öncelikle tuz tüketimini dengelemek, aşırı şeker ve şekerli besinler yemekten uzak durmak ve hepsinden önemlisi de her gün yeterli miktarda su içmek gerekir.
Ailenizde böbrek taşı sorunu yaşayan varsa doktora danışmanız en doğrusudur
Ailesinde böbrek taşı sorunu olan kişilerin de böbrek taşı üretme olasılığı daha yüksektir ve bu nedenle eğer sizin de ailenizde bu sorundan mustarip biri varsa doktorunuza danışmanız en doğrusudur.