Basur için toplum içinde en yaygın hastalıklardan biri tanımını kullanmak pek de abartı olmaz zira günümüzde basur ya da diğer ismi ile hemoroit hem kadınlar hem de erkekler arasında oldukça yaygın bir sorun haline gelmiş durumda. Birçok farklı etkene bağlı olarak şekillenebilen bir hastalık olan basur özellikle yetişkinleri etkiliyor.
Basur iç ve dış basur olmak üzere ikiye ayrılıyor
Basurun iki tipi bulunuyor; iç ve dış basur. Dış basur anüs çevresinde damar genişlemesine iç basursa anüs içinde damar genişlemesine yol açıyor. Basur Belirtileri nelerdir sorusunun yanıtları basurun iç mi dış mı olduğuna göre farklılık gösteriyor. Bu nedenle basur belirtilerini iç ve dış basur belirtileri olarak iki ayrı başlıkta ele almak gerekiyor. İlk olarak dış basur belirtileri hakkında bilgi verelim.
Dış basur belirtileri şunlardır;
- Anüs çevresinde şişme
- Ağrı
- Acı
- Özellikle dışkı yaparken kanama
Dış basuru fark etmek oldukça kolaydır bu nedenle bu sorunu yaşayan çoğu kişi basur olduğunu kolayca anlayabilir.
İç basur belirtileri ise şunlardır;
- Makatta özellikle de dışkı yaparken kanama
- Anüsün içerisinde meme oluşumu
- Anüs ve çevresinde şişlik
- Ağrı
- Kaşıntı
- Acı
- Islaklık
Bunlar da iç basurun en sık görülen belirtileridir. Şayet bu belirtilerden bir ya da bir kaçını yaşıyorsanız iç ya da dış basurunuz bulunma olasılığı oldukça yüksektir.
İç ve dış basur belirtileri nelerdir konusunu öğrendikten sonra, basur başlangıcı nasıl olur ve anlaşılır bir göz atalım.
Basur başlangıcı nasıl olur?
Basur hastalığının evreleri vardır ve basurlar derecelerle tanımlanır. Basur hastalığı 4 evreden oluşur ve birinci derecede genellikle hasta basur olduğunu fark etmez. İkinci derece basurda ise basur dışkı yaparken dışarı çıkar ancak tuvalet sonrası kendiliğinden tekrar içeri girer. Üçüncü derece basur da ise dışkılama esnasında dışarı çıkan basur kendiliğinden içeri girmez. Dördüncü derece basurdaysa basur sürekli dışarıdadır ve hiçbir şekilde içeriye girmez.
Bu derece bilgilerine bakarak yaşadığınız basur sorununun kaçıncı derece olduğunu anlayabilirsiniz. Basurun derecesi tedavi konusunda belirleyici unsurlardan biridir ve basurlar derecelerine uygun şekilde tedavi edilirler.
Basur tanısı için farklı yöntemler kullanılabilir
Yukarıda saydığımız belirtiler basur varlığını kişinin kendisinin anlayabilmesi için genellikle yeterlidir. Ancak tıbbi olarak basur teşhisi koymak için hekimler farklı yöntemlerden yararlanabilirler.
Hekimler elle muayenenin yanı sıra rektosigmoidoskopi ve anoskopi aletleri ile kalın bağırsağın iç bölümlerinin muayenesi gerçekleştirilerek kesin tanı koyulur, ayrıca bu yöntemler basurun hangi derecede olduğunu anlamayı da sağlar.