Yeryüzüne indirilen son tek kitaplı din olan Kuran-ı Kerim Müslümanların yaşamında son derece önemli bir yer teşkil eder. Kuran-ı Kerim kendi içinde çok önemli insani değerleri de barındıran bir kutsal kitaptır. Nitekim kitabın kapsadığı birçok da dua vardır. İşte onlardan bir tanesi de Amentü duasıdır.
Biz de bu yazı da Amentü duasının fazileti, okunuşu, anlamı ve yazının ana başlığından da tahmin edilebileceği gibi fazileti üzerine bilgi vereceğiz.
Amentü Duası Okumanın Fazileti
Amentü duasının faziletleri konusunda bahsedeceğimiz iki önemli nokta var. Okuyan iki kesime göre farklı farklı faziletleri vardır. Yani Müslüman olanlar için faziletleri ile Müslüman olmayıp bu duayı okuyanlar için faziletleri farklı farklıdır. Önce Müslüman olmayanların Amentü duası okumasının faydasına değinmek gerekir ise bu duayı okuyan gayri Müslüm böylece İslam dinine iman etmiş olur.
Başka bir husus ise Allah’ı zikretmeyi sağlar. Amentü duasını okuyan kişi imanını tazeler ve Allah’a yaklaşır. Bu dua iman esaslarını anlatır ve müslümanın manevi yönünün kuvvetlendirilmesini sağlar.
Müslüman olan kişiler ise bu duayı okuyarak tıpkı Gayri Müslüm olan vatandaşlarda olduğu gibi Muhammed S.A.V in peygamber olduğunu kabul eder, İslam dinine sonsuz bağlılığını ifade eder. Amentü duası aynı zamanda bir şükür duasıdır. Bu anlamda da son derece önemlidir.
Amentü Duasının Türkçe Okunuşu
Amentü billehi ve melâiketihi,ve kutübihî ve rusülihî ve’l yevmi’l-âhıri ve bi’l-kaderi, hayrihî ve şerrihi mina’llâhi teâlâ ve’l-ba’sü ba’de’l mevt. Hakkunun, Eşhedü en lâ ilâhe illAllâh ve eşhedü enne Muhammeden abdühû ve rasûlühü.”
Amentü Duası Anlamı
“Ben Allâh-ü Te’âlâ’ya, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe, kadere, hayır ve şerrin Allâh-ü Te’âlâ’nın yaratmasıyla olduğuna inandım. Öldükten sonra dirilmek de haktır. Ben şahadet ederim ki, Allâh-ü Te’âlâ’dan başka ilâh yoktur. Ve yine şahadet ederim ki, Muhammed (Sallallâhu Aleyhi ve Sellem) O’nun kulu ve peygamberidir.
Amentü Duasının Arapçası
Namazda okunan bir dua olmamakla beraber günün her saati İslami kurallara uygun bir biçimde okunabilir. Amentü duasını gün içinde her hangi bir saatte okuma konusunda bir kısıtlama yoktur.