Çok yaygın bir hastalık olan reflü başta yanlış beslenme nedeni ile şekilleniyor. Aşırı alkol ve acı tüketimi, turşu ve ekşi tüketimi, çok salça yemek, yağlı yiyecekler özellikle de kızartmalar gibi besinler reflü hastalığının ortaya çıkmasında önemli rol oynuyor. Mide içeriğinin yemek borusuna geri çıkmasına yol açan reflü bu nedenle hem rahatsızlık hem de acı veriyor.
Reflü yemek borusunda doku hasarlarına neden olabiliyor
Reflü nedeni ile yemek borusuna geri çıkan asitli mide içeriği zamanla yemek borusunun mukoza dokusuna zarar veriyor, doku hasarları ortaya çıkıyor. Bu durum kronikleştiğindeyse kansere yol açma riski bulunuyor. Yani reflü kanser yapar mı sorusunun yanıtı evet, ancak tabi ki reflünün kansere yol açabilmesi kısa sürede gerçekleşmiyor.
Reflü yalnızca kansere neden olmuyor
Reflünün neden olduğu hastalıklar denilince çoğu kişinin aklına ilk gelen kanser olsa da aslında reflü yalnızca kansere zemin hazırlamıyor. Reflünün neden olduğu hastalık ve sorunlar arasında şunlar sayılabilir;
- Astım
- Ses kalınlaşması
- Kalp dışı göğüste ağrı
- Yutma-yutkunma zorluğu
- Ses kalitesinde düşüş
- Boğazda yumru var hissi
- Diş çürümesi
- Sürekli öksürük
- Farenjit
- Sinüzit
- Larenjit
Görüldüğü gibi reflü bir değil birden çok hastalığa ve soruna yol açabilme riski taşıyor.
Reflüyü erken dönemde tedavi etmek en doğrusu
Reflünün tüm bu sorunlara ve hastalıklara yol açabilmesi uzun bir sürece yayılıyor, yani kişi reflü olur olmaz bu sorunlar ortaya çıkmıyor ancak zamanla tüm bu sorunlarla karşılaşılabilme olasılığı bulunuyor. Dolayısıyla reflüyü olabildiğince erken dönemde tedavi etmek hem reflüden kurtulmak hem de reflünün neden olabileceği hastalıkları engellemek için en doğru yöntem.