Yeryüzünde birbirinden farklı daha önceden duyduğumuz ya da duymadığımız kavramlar her zaman için vardır. Nitekim birçok insan fotosentez sözcüğünü duymuş olsa bile kemosentez sözcüğünü duymamıştır. Fotosentez bitkilerin ışık yolu ile beslenmesi büyümesi gelişmesi anlamına gelir.
Kemosentez Ne Demektir Nasıl Gerçekleşir?
Buradan yola çıkarak kemosentez ne demek? sorusunun yanıtını en kısa biçimde vermek gerekir ise bu durum tam tersidir. Yani ışık olmayan yerlerde örneğin suyun en dibinde güneş görmeyen ve karanlık alanlarda madde sentezi ile ortaya çıkan bir durumdur. Kısaca inorganik maddeleri oksitleyerek organik madde üretilmesine kemosentez denir.
Kemosentez nedir? sorusunun yanıtı üstte ana hatları ile bu şekilde verdikten sonra kemosentez olayını gerçekleştiren canlılara da, kemoototrof canlı adı verildiğini ifade etmek gerekir. Örnek olarak azot, kükürt, azot, hidrojen ve demir bakterileri klorofile sahip olmadığından dolayı kemosentez sonucu ototroftur olurlar.
Kemosentez inorganik tarzdaki maddelerin oksidasyonu sonucunda ortaya çıkan kimyasal enerjiyi kaynak olarak kullanmaktadır. Son derece önemli bir olgudur. Yeterli düzeyde ışık olmayan yerlerde kapalı alanlarda topraksız tarım yapmak için oldukça önemlidir. Giderek daha bilinir ve daha görünür bir hale gelmiştir.
Kemosentez için bilim insanları ise şu şekilde bir yanıt veriyor: Klorofil olmayan prokaryot hücre yapısına sahip arkelerin inorganik maddelerin ve de bakterin oksidasyonuyla meydana gelen kimyasal enerjinin kullanılıp organik madde sentezlemesi olgusuna verilen addır. Bu açıklama biraz daha bilimsel olarak kavramın açıklanmasıdır. Sonuçta doğada var olan tüm canlıların yaşaması farklı sentezlere gereksinimi vardır. Doğa kendi içinde bir bütündür.
Kemosentez Yapan Canlıların Temel Özellikleri Nelerdir?
Kemosentez yapan canlıların özellikleri aşağıda yazılı olduğu gibidir:
- Tek hücreli olan canlılardır.
- Prokaryot olan canlılardır.
- Mecburi olarak oksijenli tarzda bir solunum yaparlar.
- Hücre bölünmesiyle büyüyemeyen lakin çoğalabilen canlı çeşitleridir.
Kemosentez Yapan Canlı Türleri Nelerdir?
Kemosentez yapan canlılar aşağıda yazılı olduğu gibidir:
-
- Kükürt Bakterileri
- Azot Bakterileri
- Demir Bakterileri
- Bazı Arkebakteriler
- Hidrojen Bakterileri
Tüm bu canlılar kendi yapısal özelliklerine göre kemosentez yaparlar. Örneğin kükürt bakterileri kendi içlerinde kükürdü, azot bakterileri kendi içlerindeki azotu ayrıştırarak kemosentezi gerçekleştirirler. Keza demir bakterileri de demiri ayrıştırarak kemosentezi gerçekleştirirler. Karanlık ve güneş görmeyen bölgelerde gerçekleşen madde sentezi sonucunda meydana gelen kemosentez hakkında aktaracaklarımız bu kadar.