Mariana Çukuru – Everest’ten Daha Derin Mariana Çukuru’nun Sırlarını Keşfedin

Mariana Çukuru dünya üzerinde merak konusu olan yerlerden bir tanesidir. Çukur, adını çevresindeki Mariana Adaları’ndan alır. Bu bölge, sismik faaliyetler ve okyanus bilimleri açısından önemli bir araştırma alanıdır. Mariana Çukuru’nun derinliği, Everest Dağı’nın yüksekliğinden yaklaşık 2 kilometre daha fazladır.

Marina Çukuru Tam Olarak Nerdedir?

Derin okyanus mariana çukuru

Mariana Çukuru ya da bilinen adı ile Challenger Deep Dünya üstünde şu an için bilinmekte olan en derindeki yerdir. Büyük Okyanus’ta, Guam Adası’nın güney batısı kısmında, Endonezya ve Japonya arasında, iki ülkeye de yaklaşık olarak eşit uzaklıktadır. Yapılan son ölçümler, çukurun en derin okyanus noktasının yaklaşık 10.994 metre ve uzunluğunun 2.542 kilometre genişliğininse 69 kilometre olduğunu gösteriyor.

Okyanusal tarzdaki iki tane plakanın çarpıştığı sınırda bu tarzda derin çukurlar meydana gelebilir. Mariana çukuru da, Mariana Plakasıyla Pasifik plakasının çarpışması sonucu ortaya çıkan bir çukur olup bu iki plakanın sınırındadır.

Dünyanın en derin noktası Mariana

Su içine atılan 1 kg kütleli metalin tabana ulaşması, yaklaşık 1 saat sürmektedir. Lakin suyun yoğunluğu ve de metalin özkütlesi de göz önüne alındığı zaman, tabana ulaşma süresi artabilir ya da azalabilir. Dip noktasındaki basınçsa yeryüzündeki basınca göre ortalama 1000 kat fazladır.

Mariana Çukurun’da Yaşam Belirtileri Var mı?

Mariana çukuru içinde yaşam belirtileri mevcuttur. Yapılan araştırmalara göre, soğuk ve aşırı basınçlı ortamda hayatta olabilen pek çok mikroorganizma, yengeç ve balık çeşidini ortaya çıkarmış durumdadır. Buradaki hayatın temel dayanağı, 300 dereceye yaklaşan volkanik püskürmeler ve buradan ortaya çıkmış olan sülfürü metabolize edebilen bakteri çeşitleridir. Bu kadar derinde var olan balık çeşitlerinin yaşamları yüzlerce seneyi bulabilmektedir. Marianda Çukuru’nda bulunan yaratıklar çok eski prehistorik dönemlerden bu yana aynı şekilde kaldığı kabul edilmektedir.

Mariana Çukuruna İnen İnsanlar Kimdir?

23 Ocak 1960’ta, İsviçreli bilim insanı Jacques Piccard ile Amerika Birleşik Devletleri Donanması’ndan Teğmen Donald Walsh, Trieste Batiskapı içerisinde Mariana çukuru’na inmeyi başaran ilk insanlar olarak tarihe geçmişlerdir. İlk anda 11.521 metrelik bir derinliğe inildiği hesaplanmış, lakin 1995 senesinde yapılan ölçümlere göre derinliğin 10.916 metre olduğu ortaya çıkmıştır.

Bu en derin noktası için iniş yaklaşık olarak 3 saat 15 dakika sürmüş ve burada 20 dakikalık bir sürenin akabinde yeniden yüzeye çıkılması ile beraber totalde 5 saatlik bir sürede dalış ve yüzeye çıkış bitmiştir. Bu da son derece iyi bir değerdir.

Sonrasındaki yıllarda da bu çukura çok daha ileri teknolojilerle inen insanlar olmuştur. Kısaca Mariana çukur için söylenebilecek olanlar bunlardır.

İçeriği Sevdiklerinizle Paylaşın!

Yorum yapın