Trabzon kenti en basit ifade ediş biçimi ile son derece tipik bir Karadeniz kentidir. Bu kentin adını duymayan yoktur ama çok da fazla kenti tanımayanlar acaba Trabzon’un neyi meşhur? diye düşünüyorlar. Biz de bu yazıda bu konulara değineceğiz. Hadi hemen başlayalım.
Trabzon’un Neyi Meşhur Merak Edilen Meşhur Yemekler
Trabzon denilince ilk akla gelenler sürmene pidesi, akçaabat köftesi ve hamsiköy sütlacı dışında yöre halkının mutfağında ürettiği enfes lezzete sahip Trabzonun meşhur yemekleri ise şu şekildedir:
Hamsili Pilav
Trabzon’un nesi meşhur? denilince ilk akla gelenlerin başında gibi görünmese de bir kere yiyince tiryakilik yapan bir gıda var. Oda hamsili pilavdır.
Karadeniz de son derece iyi bilinen bir yemektir. Fırında hazırlanan iç pilav ile ayıklanmış hamsilerin birlikte pişirilmesi ile elde edilir. Kentte bu yemeği yapan çok şık restoranlar vardır.
Hamsiköy Sütlacı
Adını aynı isimli yerden alan bir tatlı türü Hamsiköy sütlacının sütünün de etkisi ile hiç sütlaç yemeyenlere bile sütlaç sevdirecek bir lezzeti vardır. Diğer sütlaçlardan açık ara ayrılır.
Akçaabat Köftesi
Hiç köfte yemem diyenlere bile köfte sevdirecek bir lezzet var karşımızda. Tam anlamı ile damak çatlatan türdendir. Özellikle yerinde yani Akçaabat kentinde yemek her zaman için çok daha başkadır.
Trabzon Simidi
Bir başka meşhur ise Trabzon simididir. Beyaz büyükçe bir simittir. Son derece özel bir tadı vardır. Kente gidenler mutlaka yemelidir.
Trabzon Ekmeği
Son derece büyük mısır unu ile hazırlanan ve uzun süre bayatlamayan bir ekmektir. Bölgede Vakfıkebir ekmeği olarak da adı geçer.
Trabzondan Alınacak Hediyelik Eşyalar
Trabzon ilini gezerken mutlaka gözünüze takılacak güzel hediyelikler çarşıda gözünüze takılacaktır.
Kazaziye: Trabzon çok farklı yönleri olan bir kent olduğu için değişik şeyleri ile çok meşhurdur. İşte kazaziye de onlardan bir tanesidir. Gümüş tellerin işlenmesi ile ince bir işçilik ile ortaya çıkan takılardır. Ayrıca kazaziyelerin tespih başı olarak da kullanılmaktadır.
Trabzon hasırı: Trabzon hasırı saf altından yapılan bir kalın bileziktir. Bölgede gelinlere düğün sırasında takılması adettir. Hatta olmazsa olmazlar arasında yer alır. Saf gümüşten yapılanları ise daha ekonomik olmasına rağmen tasarım aynı şekildedir.
Diğer hediyelik eşyalar ise; kemençe, sürmene bıçağı, köy sepetleri, gemi maketleri, el yapımı şal, trabzon patiği, telkari işlemeli ürünler, köy fındığı ve Uzungöl çayı’dır.