İç Anadolu Bölgesinin Karadeniz Bölgesine yakın kuzey iç orta kısmında yer alan Çorum tarihçesi son derece eskilere dayanan bir yerleşim yeridir. Sakin ve dingin bir yer alıp bölgede yaşayan Hitit yani bir diğer ifade ediş biçimi ile Eti uygarlığının en önemli yerlerim yerlerindedir. Çok öne çıkmadığı için kimi zaman insanlar acaba Çorum’un neyi meşhur diye düşünür. Biz de bu yazıda bu sorunun yanıtını vereceğiz. Hadi başlayalım o zaman.
Çorum’un Meşhur Yemekleri
Sadece bu bölgeye özgü yemekler efsane lezzetler olarak bilinir. Çorum’a özgü özel bir mantısı vardır. Çorum mantısı dışında, kısık ateşte uzun süre pişirilerek beyaz bir rengi olan Çorum’a gittiğinizde mutlaka denemeniz gereken Çorum baklavası, geleneksel Çorum madımağı, bir tür un helvası olan Damada, tel tel adı verilen ve ağda ile hazırlanan bir tür pişmaniye, kentin kargı ilçesine özel olan sırık kebabı, tulum peyniri, keşkek, İskilip dolması ve sündürme bölgenin en çok öne çıkan yemekleridir.
Çorum Leblebisi
Çorum’un nesi meşhur? denilince birçok insanın ilk aklına gelen şey tam anlamı ile damak çatlatan çerezler arasında leblebidir. Çerezleri ile meşhur Çorum’un merkezinde leblebicilerde karşınıza öyle değişik çeşitlerde leblebiler çıkıyor ki insan hangisini alacağını ciddi ciddi düşünüyor. Çorum leblebisi bu kentin adeta ikinci adı gibidir.
- Helle aşı
- Bulgur aşı
- Düğül aşı
- Toyğa aşı
- Sütlü aş
- Yoğurtlu aş
- Tutmaç aşı
- Tatar aşı
- Cilbir
- Borhani
- Helise
- Çullama
- Mücver
- Mıklama
- Közleme
- Madımak
Hamur İşlerine bakıldığında
- Cızlak
- Mayalı
- Katmer
- Kızartma
- Kömbe
- Pezi
- Yanıç
- Oğmaç
Tatlılardan
- Unutma Beni“züğürt baklavası” da derler.
- Karaçuval helvası
- Teltel
- Hasıda
- Hedik
Çorumda Gezilecek Yerler
Çorum tarihi ve doğal güzelliği olan bir şehirdir. Kentin belirli bölgeleri adeta insanı cebediyor. Bir çok yerli ve yabancı turist bölgede gezilecek yerleri keşfetmek istiyor. İşte bu anlamda sizlere gezilecek en önemli yerleri sıralayacağız.
Sıklık Tabiat Parkı
Sıklık Tabiat Parkı Mesire Yeri ya da Sıklık Mesire Yeri, Çorum merkezine 5 km uzaklıkta ki bir mesire yeri ve tabiat parkı olup son derece geniş bir alana yayılır. Kendisine özgü bir faunası mevcuttur.
Bu çok özel parkta ziyaretçilerin yararlanması için manzara seyir terası, ziyaretçi tanıtım merkezi, ahşap çok güzel bir çay bahçesi, botanik bahçesi, kır lokantası, büfe, çeşme, yağmur barınağı, tuvalet ve de spor tesisleri vardır.
Alacahöyük
Alacahöyük, Çorum ilinin Alaca ilçesinin 15 km kuzeybatısında yer alan Alacahüyük köyündeki bir höyüktür. Bu höyükte olan dört farklı kültür evresinden kalmış bulunan 15 yerleşim veya yapı katı saptanmıştır. Son derece önemli bir alandır. Dolayısı ile Çorum denilince akla gelen yerlerin başındadır.
Çorumda gezilmesi gereken diğer yerler başlıca şöyledir:
- Çorum Kalesi
- Saat Kulesi
- Alacahöyük Müzesi
- Osmancık Kalesi
- İskilip Kalesi
- İncesu Kanyonu
- Kargı Yaylası
- Koyunbaba Köprüsü
- Kubbeli Cami
- Çatak Tabiat Parkı
- Karaca Yaylası
- Hattuşa Antik Kenti
- Abdullah Yaylası
- Pir Baba Parkı
- Obruk Barajı
- Yazılıkaya Tapınağı
- Şapinuva Ören Yeri (Ortaköy)
- İskilip Kaya Mezarları
- Murad-ı Rabi Cami (Ulucami)
- Boğazköy Müzesi
- Velipaşa Hanı
- Çorum Park
- Hacıhamze Kalesi
- Gölpınar Hitit Barajı
- Ali Paşa Hamamı
- Saklısu Kanyonu
- Hıdırlık Cami
- Hacı Hüseyin Cami
- Kerebi Gazi Türbesi
- Osmancık Kent Park