Kuzey Işıkları Nasıl Oluşur? Göklerdeki Renkli Gösteri Şovunu Merak Edenler Gelsin

Bu yazıda sizlere izlendiği görüldüğü zaman hayranlık uyandıran kuzey ışıkları hakkında bilgi vereceğiz. Eğer siz de kuzey ışıkları nasıl oluşur? diye merak ediyorsanız yazımızı dikkatle okumanızda fayda vardır.

Kutup ışıkları veya bir diğer ifade ediş biçimi ile kutup aurorası, Kuzey ve de Güney kutup bölgelerinde gökyüzünde görülmekte olan, yeryüzünün manyetik alanıyla Güneş’ten gelmekte ki yüklü parçacıkların etkileşimi ile meydana gelen doğal tarzdaki ışımalardır.

Yeryüzünün manyetik fırtına şekilli Aurora çizgileri

Atmosferdeki Renkli Dans Kuzey Işıkları Nasıl Oluşur?

Kuzey enlemlerinde olan bu etki Aurora Borealis ya da kuzey ışıkları olarak tanımlanır. Güney enlemlerinde olan aurora australis  yani Türkçe karşılığı ile güney kutup ışıklarının oluşumu da benzer özelliklere sahiptir; lakin Antarktika’da, Güney Amerika’da ve de Avustralya’da çok daha yüksek enlemlerden görülebiliyor. Arada yer alan temel fark budur.

Bu ortaya çıkan ışımalar, genelde geceleri gözlemleniyor ve de ağırlıklı olarak iyonosferde ortaya çıkıyor. Kuzey ışıkları yaygın olarak 60 ve 72 derece güney ve kuzey enlemleri arasında görülür, bu da antarktik ve arktik kutup dairelerinin içine düşmesine sebebiyet verir.

Aurora Borealis Kuzey Işıkları Görünme Olasılığı

Aurora borealis’in yani Kuzey Işıklarının görünme olasılığı, kuzey manyetik kutbuna yaklaştıkça ciddi anlamda artar. Manyetik kutbun yakınlarında meydana gelen bu auroralar tamı tamına 90 derecedir. Ancak uzaktan kuzey ufkunu yeşilimsi olan bir parlaklıkla, bazen ise güneş sanki alışılmamış bir yönden doğuyormuşçasına soluk bir kırmızı ile aydınlatırlar. Kuzey Işıkları sıkça gün dönümlerinde meydana gelir.

Aurora Borealis kuzey kutup ışıkları

Tüm bu ışıklar hem yeryüzünden hem de başka gezegenlerde de gözlemlenebilir. Daha uzun süreli olan manyetik fırtına ve karanlık alan sebebiyle, kutuplara yaklaştıkça daha çok görünür hale gelirler. O yüzden Danimarka, Finlandiya gibi yerlerden çok daha rahat görülürler. Nitekim tutkunları da kuzey ışıklarını görmek için bu ülkelere giderek gözlem yapmaktadır.

Kısaca kuzey ışıkları nasıl oluşur? sorusuna verilebilecek yanıt bu biçimdedir.  İnsanların eğer koşulları elveriyor ise mutlaka deneyimlemesi gereken bir görüntüdür. İzlemek insanlara unutulmaz anlar yaşatır. Siz de eğer bir gün bu deneyimi bizzat yaşar iseniz o zaman tam olarak ne demek istediğimizi net bir biçimde anlayacaksınız.

İçeriği Sevdiklerinizle Paylaşın!

Yorum yapın