Mandela Etkisi Nedir? Yanlış Hatıraları Paylaşma Olgusu

Beynimiz bizi yanıltabilir mi, halüsinasyon nerede başlar, nerede biter? İnsan beyni nasıl çalışır? Bu ve buna benzer soruları çoğaltabiliriz. Nitekim her şeyin her an değiştiği hatta değişime dönüşüme yetişemediğimiz bir çağda yeni yeni kavramlar ortaya çıkıyor. İşte bunlara verilebilecek örneklerden bir tanesi de mandela etkisi isimli olgudur. Gelin bu Mandela etkisi nedir? ana hatları ile bakalım.

Bilmeyenler için Mandela etkisi nedir? sorusuna şu cevap verilebilir. Bir grup insanın belli bir olayı ortak bir şekilde yanlış hatırlamasıdır. Tamamı ile paranormal bir olgudur. Olayı, olayın ayrıntıları kişiler aynı biçimde yanlış anımsar. Kısaca bireylerin aynı yanlış hatıraları paylaşmaları durumudur.

Mandela Etkisinin Psikolojik Etkileri

Bu durum bir delilik değildir. Bazen bu tür durumlarda hiç var olmamış eserler hakkında paylaşılan hatıralar ortaya çıkar. Hepsi sürreal gibi görünen ama var olan olgulardır. Farklı hafıza tiplerinde görülebilen bir durumdur.

Mandela Etkisi Çıkış Noktası

Mandela etkisi kavramı, ilk defa 2009 senesinde kendisini paranormal araştırmacı ve yazar olarak ifade eden Fione Broome ile başladı. Broome’un, anlattıklarına göre, Nelson Mandela’nın 1980’lerde hapiste iken öldüğünü canlı ama yanlış bir biçimde anımsatmıştı. Hatta dul eşinin yaptığı konuşmayı ve bazı şehirler olan isyanları bile garip bir biçimde anımsıyordu.

Mandela’nın hala yaşamda olduğunu öğrenince, ilk başta yanlış anlaşılma sonucu olan hatıralarını reddetti. Lakin 2009 senesinde bir bilimkurgu ve fantezi kongresinde bir güvenlik görevlisi ile yaptığı konuşmada, Broome’un başkalarının da Mandela’nın hapishanedeki ölümü ile ilgili olarak aynı yanlış hatıraya sahip olduğunu ve sonrasında da yine benzer ayrıntılara sahip olduğunu öğrendiği deklare edildi bu son derece ilginç bir durumdu.

Etkin hafızanın gerçeklik dışı yanlış hatıraları

Broome mevcut tüm benzerliklerden ciddi bir biçimde etkilendi ve süreç tam olarak böyle başladı. Bireylerin kayıtlı olan tarihle uyuşmayan hatıralarını paylaşabilecekleri, tartışabilecekleri bir web sitesi hazırladı yaşanan bu duruma da  Mandela etkisi ismini verdi.

Siteye yapılan çok sayıda yorum sayesinde kişiler gerçeklikten farklı olan paylaşılan hatıraları ortaya çıkarmaya başladı. Böylece mandela etkisi tam anlamı ile viral oldu. Broome bir internet fenomeni haline geldi ve hatta bununla da kalmadı olay The Mandela Effect (2019) adlı bir filme esin kaynağı oldu.

İçeriği Sevdiklerinizle Paylaşın!

Yorum yapın