Kayseri’nin neyi meşhur? sorusunun ilk akla gelen cevabı mantıdır. Fakat İç Anadolu’nun 3. büyük şehri olan Kayseri’nin daha birçok meşhur yiyeceği vardır. Sizde Kayseri’nin başka nesi meşhurdur diye merak ediyorsanız, tüm bu meşhur lezzetleri ve meşhur gezi yerlerini sizler için derledik.
Kayseri’nin Neyi Meşhur? Kayserinin Meşhur Gezilecek Yerler Rehberi
Dillere türkü olmuş meşhur Gesi Bağları ve Tuzla Gölü Kayseri’nin meşhur doğa harikası alanlarındandır. Kayseri bu alanlar dışında tarihi alanları ile de meşhurdur. Sizler de tarihi yapıtlara ilgi duyuyor, ilginç eserlere şahit olmayı seviyor ve Gesi Bağlarını merak ediyorsanız Kayseri ziyaretlerinizde bu alanlara mutlaka uğramalısınız.
- Erciyes Kayak Merkezi
Kayseri’nin neyi meşhur denildiğinde ilkler listesinde sayılabilecek alanlardandır. Yaklaşık 4000 metre yüksekliğe sahip olan bu alan Erciyes Dağı’nın eteklerine kurulmuştur. Kış tatilleri ve kış sporları için her yıl yerli yabancı turistin ziyaret ettiği bu bölgeyi siz de kış aylarında Kayseri ziyaretleriniz de görebilir ve keyfini çıkarabilirsiniz.
- Melikgazi Kalesi (Zamantı Kalesi)
Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesinin Melikgazi köyünde yer alır. Bu yüzden ismini de bulunduğu köyden alır. Zamantı kalesi olarak da bilinen bu kalenin yapılış amacının, Elbistan’ın güzergahını kontrol etmek olduğu söyleniyor. Çevreye oldukça hâkim bu bölge Kayseri’nin meşhur ve en sık ziyaret edilen yerleri arasına giriyor.
- Şakruh Köprüsü
Tarihi bir köprü olan Şakruh Köprüsü Sarıoğlan ilçesi Karaözü köyünde yer almaktadır. Yapılış tarihi hakkında bir bilgi bulunmaz. Köprü de bulunan kulunç taşı oldukça dikkat çeker. Köprünün sol üst korkuluk taşlarının arasında yer alan bu taş oyuk bir biçimdedir. Bu taşa sırtını dayayanların tedavi oldukları söylenir.
- Ali Dağı Yer Altı Şehri
2010 yılında temizletilip aydınlatılarak turizme açılmıştır. Talas ilçesinde Ali Dağı’na yükselen yamaçta yer alır. Yer altı şehri ismi taşıyan bu yer iç dekorasyonu ile ilgi çekmektedir. Gizemli yolculukları ve farklı eserleri seviyorsanız sizler de buraya uğramalısınız.
- Kayseri Kalesi
Kayseri Kalesi görünümü ile Melikgazi ilçesini fethediyor. İçerisinde ziyaretçileri için bulunan Arkeoloji Müzesi, konferans salonu, kütüphane, seyir alanı, sosyal alanlar ve sanat galerileri ile dikkat çekiyor.
- Karatay Han
Selçuklu dönemine ait en iyi yapı örneklerindendir. 1240-1241 tarihleri arasında inşa edildiği bilinir. Günümüz ziyaretlerinizde Karatay Han’da Butik oteller de konaklayabilir, verilen restoran hizmetinden faydalanabilirsiniz. Tarihi bir yapı içerisinde bu hizmetleri gerçekleştirmek isterseniz Bünyan semti Karatay köyüne gidebilirsiniz.
- Kapuzbaşı Şelaleleri
Kayseri Yahyalı semtinde yer alan bu şelale yerli yabancı her turistin doğal güzellikleri keşfetmek için uğradığı yerlerdendir. Siz de Kayseri ziyaretlerinizde doğal akan su huzur ve piknik alanı bulunan bir yer arıyorsanız bu muhteşem doğa harikası bölgeyi ziyaret edebilirsiniz.
- Zamantı Nehri
Rafting severler için ideal bir alan olan Zamantı Nehri, etrafında yer alan piknik alanları ile de dikkat çekiyor. Balık avcılığı da yapılan bu bölge gezip görülecek yerler arasında yer alıyor.
- Sultansazlığı Milli Parkı
Yaklaşık 500 adet bitki çeşidinin bulunduğu bu park, 300’den fazla bulunan kuş türü ile de dikkat çekiyor. Doğal güzellikler, fotoğraf çekilebilecek alanlar, kahvaltı yapabileceğiniz alanlar, konaklayabileceğiniz pansiyonlar bulunan bu Milli Park’ı kesinlikle ziyaret etmelisiniz.
Kayseri’nin Meşhur Yemekleri ve Tatlıları
Ülkemizin her ilinin kendine has meşhur ve yöresel yemekleri olduğu gibi Kayseri ilinin de kendine has lezzetleri bulunur. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Kayseri’de, yöresel ve kültürel açıdan mutfağa yansıtılmış bir zenginlik vardır.
Kayseri şehri ile özdeşleşen, Kayseri’nin neyi meşhur sorusunun en ideal cevapları pastırma ve mantı olmaktadır. Çeşit çeşit yapılan mantıları Kayseri’nin olmazsa olmazlarındandır. Peki Kayseri’nin başka hangi yemekleri meşhurdur?
- Mantı
Kayseri’nin meşhur lezzetlerinden ilki Kayseri mantısıdır. Meşhur Kayseri mantısının birçok çeşit türü olduğu söylenir. Küçük küçük açılan hamurların kıyma doldurularak kapatılması ile oluşturulur. Bu mantıyı diğer mantılardan ayıran en önemli özellik daha sulu bir şekilde yapılmasıdır. Salça, yağ eklenen su da pişirilir. Karabiber ve reyhan eklenerek sunuma hazır hale getirilir. Siz de Kayseri’de Kaşık-la restoranda bu lezzeti deneyimleyebilirsiniz.
- Pastırma
Kayseri’de meşhur lezzetler denilince akla ilk gelenlerden birinin pastırma olduğunu biliyoruz. Geleneksel Türk yemeği pastırma Kayseri dışında başka şehirlerde de yöresel lezzetler arasına girebilir. Fakat Kayseri’nin ki her zaman bambaşka bir lezzettir. Çiğ sığır etinin baharatlarla karıştırılıp işlemlerden geçirildiği pastırma, usta eller tarafından hem çemenli hem de çemensiz bir şekilde yapılıyor. Kahvaltı ve akşam yemeklerinde kolaylıkla tüketilebiliyor. Kayseri’ye gelip pastırma tattığınız da sevdiklerinize de kilo kilo pastırma almayı unutmayın.
- Sucuklu Köfte
Kayseri sucuğu da Kayseri’nin vazgeçilmez meşhur lezzetlerindendir. Fakat bu noktada sucuklu köfte sizi yanıltmasın. Her ne kadar ismi sucuklu köfte olsa da sucuklu köftenin yapımında sucuk kullanılmamaktadır. Kayseri mutfağının en sevilen et yemeklerinden olan bu lezzet, köftenin yapım esnasında sucuk baharatlarının eklenmesinden ötürü bu ismi alıyor. Bu tadı tadanlar köfte mi sucuk mu yediğini anlayamıyor.
- Yağlama
Kayseri’nin nesi meşhur içeriğimize mantı ve pastırma kadar olmasa da tüm ülkeye ün salmış yağlama ile devam ediyoruz. Şekil olarak lahmacuna benzeyen yağlama lezzet olarak bambaşka bir tadı içermektedir. Kıyma, soğan, domates ve salça ile hazırlanan harç incecik açılmış hamurun üzerine dökülür. Bir kat hamur bir kat kıyma olacak şekilde üst üste dizilir. Servis yapılırken üzerine yoğurt dökülür. Damaklarınızda enfes bir tat bırakmak istiyorsanız Kayseri’de hemen bir yağlama tadabilirsiniz.
- Develi Cıvıklısı
Develi cıvıklısı Kayseri Develi ilçesine özel meşhur yiyeceklerdendir. İsmini etin kıyılırken çift bıçak darbesi ile kıyılmasından ötürü yağının erimesi sonucu almıştır. Görünüm olarak etli pide ile benzerlik gösteren Develi cıvıklısı Erciyes Kayseri yolu birçok lokantada bulunur.
- Pöç Kebabı
İsmini yalnızca Kayseri’de duyabileceğiniz bir lezzettir. Dana kuyruğu manasına gelen pöç sakatat olarak algılansa da sakattan oluşan bir yemek değildir. Şifalı bir et yemeğidir. Tuz ve karabiber ile hazırlanan etler kızgın tavada mühürlenerek ardından güveçte pişirilir. Pilav, domates ve biber ile sunulduğunda mükemmel bir görünüm ortaya çıkar.
- Gilabura Suyu
Gilabura Kayseri’de yetişen, görünüş olarak kirazı andıran bir çalı meyvesidir. Sağlığa faydalı olması dolayısıyla Kayseri’de popüler bir hale gelmiştir. Böbrek rahatsızlıklarına faydalı, kilo vermeye yardımcı bu besini kendiniz tüketebilir, sevdiklerinize de hediye olarak alabilirsiniz.
- Nevizene Tatlısı
Ana malzemesi pekmez olan bu tatlı, düğünlerde ve bayramlarda yapılan meşhur bir tatlıdır. Yoğurt, tahin, ceviz un gibi malzemeler de içeren bu lezzet koyu kıvamı ile enerji depolamanız için ideal bir tatlı seçeneğidir.
- Elde Kesme Kadayıf
Elde kesme kadayıf, kadayıf hamurunun incecik şeritler halinde kesilerek tepsiye dizilmesiyle yapılmaya başlanıyor. Ceviz içi eklenen hamur kızartılıyor ve şerbet dökülerek Antep fıstığı ile süsleniyor. Akıllarda kalıcı bu elde kesme kadayıf tatlısını Kayseri ziyaretleriniz de deneyimledikten sonra satın alarak sevdiklerinize de hediye edebilirsiniz.