Nas suresi Türkçe okunuşu, Arapça yazılışı, anlamı ve faziletleri gibi birçok bilgiyi sizler için derledik. İçeriğimizi okuyarak Nas suresi hakkında merak ettiklerinize kolayca ulaşabilirsiniz.
Sure Mekke’de inmiştir nas suresi 6 ayetten oluşur. Kuran-ı Kerim bu sure ile sona erer. İsmini 4.ayet hariç olmak üzere ayetlerin sonlarında tekrar edilen nas kelimesinden almıştır. Nas kelimesinin anlamı nedir derseniz ise, nas “insanlar” manasına gelir. Mushafa göre 114, nüzul sırasına göre ise 21.suredir.
İnsanların kalplerine vesvese sokan şeytanın şerrinden Allah’a sığınmak için okunan Nas suresinin Türkçe okunuşu;
Kul euzu birabbinnas(i)
Meliki-nnâs(i)
İlâhi-nnâs(i)
Min şerri-lvesvâsi-lḣannâs(i)
Elleżî yuvesvisu fî sudûri-nnâs(i)
Mine-lcinneti ve-nnâs(i)
Nas Suresi Arapça Okunuşu
Kazalardan, belalardan, hastalıklardan, kötü gözlü insanların şerrinde koruyan surenin Arapça okunuşu şu şekildedir;
قُلْ اَعُوذُ بِرَبِّ النَّاسِۙ
مَلِكِ النَّاسِۙ
اِلٰهِ النَّاسِۙ
مِنْ شَرِّ الْوَسْوَاسِ الْخَنَّاسِۙ
اَلَّذ۪ي يُوَسْوِسُ ف۪ي صُدُورِ النَّاسِۙ
مِنَ الْجِنَّةِ وَالنَّاسِ
Aşağıda Nas Suresinin Arapça yazılışı ve Türkçe anlamını resimli olarak görebilirsiniz:
Nas Suresinin Anlamı Nedir?
Nas suresinin anlamı;
Rahmân ve Rahîm Allah’ın adıyla
De ki: “Sığınırım insanların Rabbine”,
“İnsanların mutlak Hükümdârı’na”,
“İnsanların ilâhına”:
“O sinsi şeytanın üflemelerinin şerrinden”,
“İnsanların kalplerine üfleyen o sinsi şeytanın.”
“Ki o, cinlerden de olur, insanlardan da.”
Nas Suresi Bizlere Ne Anlatmak İstiyor?
Nâs suresi içerisinde ele alınan konu tam manasıyla şeytanın şerrinden Allah’a sığınmaktır. Felak suresi anlamında insan beden ve ruhunun Allah’a sığınması yönünde emirler vardır. Fakat nas suresinde ise kalbimize ve ruhumuza olumsuz tesir eden cin ve şeytanlara karşı Allah’a sığınmamız gerektiği anlatılır.
Nâs suresini oluşturan 3. ayette “insanların ilahına” söz öbeğinin anlamı insanların Rabbi, onları yaratan, büyüten, koruyan Allah’a çıkar. Bu doğrultu da insanlar biraz düşündüğünde Rabbin’in verdiklerine karşı onun ibadete layık olduğunu anlayacaklardır. İbadetin yalnızca hiçbir şeye muhtaç olmayana karşı yapılabileceğini göreceklerdir. Bu anlam da şeytanın şerrinden uzaklaşacaklardır.
Nas suresinin kısaca anlamı bu şekildedir. Şeytanın vesveselerinden kurtulmak için Allah sık sık zikredilmeli, Allah’a sığınılmalı ve sabırla şeytana karşı direnilmelidir. Korunması gereken ruh beden ve din sağlığımızı ihlas, felak, nas sureleri gibi tüm sure ve dualarla koruyabiliriz.
Nas Suresini Okumanın Faydaları ve Faziletlerini Anlatan Hadisler
Kuran-ı Kerim’in Felak Nas olarak adlandırdığı 113. ve 114. Sureleri “Muavvizeteyn” olarak bilinen surelerdir. Felak Nas suresi yanına ihlas suresi ilavesi ile bu mucizevi üç sure “Muavvizat” ismini alır. Muavvizeteyn kelimesi “sığındıran, koruyan” muavvize kelimesinden gelir. Felak süresi ve Nas sûresi aynı zamanda “Mukaşkışetan” yani şirkten koruyan, tedavi eden kelimesi ile de adlandırılmıştır.
Birlikte okunduğunda faziletleri ve faydaları daha fazla olan sureler hakkında hadisler;
- Ukbe İbnu Âmir (radıyallahu anh) anlatıyor: “Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: “Bu gece indirilen ayetler var ya, onlar gibisi hiç görülmemiştir: Kul eüzu bi-rabbi’l-felak ve Kul eüzu bi-rabbi’n-nâs süreleri.”
- Ukbe b. Amir’den rivayet edilen başka bir hadis-i şerifte ise şöyle buyurulmuştur: “Resulullah (a.s) bana her namazın sonunda Falâk ve Nâs sürelerini okumamı emretti.
- İbn Şihab ez-Zuhrî de şöyle demiştir: “Cuma namazından sonra, imam selam verdikten hemen sonra, bir şey konuşmadan, İhlas, Felak, Nas surelerini 7’şer defa okuyan kimsenin malı, çocukları, diğer cumaya kadar korunmuş olur.”
- Peygamberimiz (a.s.), sahabeden Abdullah ibn Hubeyb’e,“Akşam ve sabah olunca İhlas, Felak ve Nâs sûrelerini üçer kere oku, onlar her şeye karşı sana yeter.” Buyurmuş.
- Peygamberimiz kendisi veya ailesinden biri hastalandığı zaman ve göz değmesine karşı muavvizeteyn’i okumuştur. Yatmadan önce üç kere muavvizâtı okumuş, eline üflemiş ve elleriyle bütün vücudunu meshetmiştir.
- Câbir (radıyallahu anh) anlatıyor: “Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm) bana: “Ey Câbir oku!” dedi. Ben: “Annem babam sana kurban olsun, ne okuyayım?” diye sordum. Bunun üzerine: ” Kul eûzu bi-rabbi’l-felak ve KuI eûzu bi-rabbi’n-nâs sürelerini oku!” dedi. Ben de onları okudum. Resûlullah ilaveten: ” Bu iki sûreyi oku, bunlar gibisini asla okuyamayacaksın!”dedi