Mardin’in neyi meşhur? sorusunun yanıtına baktığımızda Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan bu ilin birçok farklı kültürel alanı ve yöresel yiyecekleri olduğunu görüyoruz.
“Gündüzü seyranlık, gecesi karanlık” şeklinde nitelendirilen Mardin’in nesi meşhur sizler için bir araya getirdik. İçeriğimize göz atarak Mardin hakkında bilgiler alabilir, ziyaret gerçekleştireceğiniz esnalarda bu bilgilerden yararlanabilirsiniz.
Mardin’in Neyi Meşhur? Mardin’in En Meşhur Yemekleri Nelerdir?
Son zamanlarda gastronomi turizminde kendine has mutfağı ile oldukça dikkat çeken Mardin, yöreye özgü baharatları ile ün salmış durumdadır. Et, bulgur ve meyvenin bir arada bulunduğu yemekler Mardin mutfağında oldukça fazla yer almaktadır. Mardin, kaburga dolması, sembusek, ikbebet, imlebes için coğrafi işaret almıştır. İl, şarapçılık, bağbozumu pestil, cevizli sucuk üretimi ile de dikkat çeker.
Mardin’in tüm yöresel yemeklerini ve meşhur yiyeceklerini merak edenler için bu lezzetleri listeledik.
- Kaburga Dolması
Coğrafi işaret tescilli bu yemek, oğlak ya da kuzunun sağ kaburgası ile saatlerce pişirilerek hazırlanır. Kaburganın içine koyulan pirinç, bade ve kuşbaşı et karışımı haşu ismini alır. Halk bu yemeği sıklıkla bayramlarda yapar. Mardin’de oldukça favori bir lezzettir. Siz de Mardin’de Al Sahan restoranda bu tadı deneyimleyerek meşhurluğunun hakkını veren bir lezzet olduğunu görebilirsiniz.
- Mardin Kibe
İşkembe dolması olarak da bilinir. Mardin mutfağının en özel ve lezzetli yemeklerinden olan kibe de coğrafi işaret tescillidir. Yemek, lezzetini kuzu ve oğlak işkembesi kullanılarak yapılmasından alıyor. Bunun yanında et, pirinç ve baharatlar ile tamamlanan lezzet tam bir yöresellik havası kazanıyor. Eğer bu tür lezzetleri seviyor ve deneyimlemeden Mardin’den gitmem diyorsanız bu lezzeti restoranlarda güvenle tadabilirsiniz.
- Sembusek
Bu lezzet Mardin pizzası olarak da tanınır. Mardin Süryani mutfağına ise kapaklı lahmacun denilir. Yemekte iç harç olarak soğan, ince kesilmiş et ve farklı baharatlar kullanılır. Yufkanın yarım ay şeklinde kapatılarak saç üzerinde pişirildiği bu lezzet isteğe bağlı olarak maydanoz, nane ve fesleğen ile de yapılabilir. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş olan bu lezzeti siz de mutlaka tatmalısınız.
- Mardin Irok
Mardin usulü yapılan içli köftedir. Oruk ismi ile de bilinir. Kıyma, soğan, bulgur gibi malzemelerle birlikte kişniş, yeni bahar baharatları da eklenerek yapılır. Kızgın yağ da kızartılarak tüketilen bu lezzet oldukça doyurucudur.
- İkbebet
İkbebet Mardin usulü haşlama içli köfte olarak tanımlanır. Dışı irmik ve bulgur, içi ise kıyma ile hazırlanır. Şekli verilen lezzet tuzlu su içerisinde haşlanır. Mardin halkının oldukça sevdiği bu lezzet yöre de sık tüketilir.
- Derik Zeytini
Mardin’in Derik ilçesinde yetişen bir zeytin türüdür. 10’un üzerinde çeşidinin olduğu söylenir. Derik zeytini kimyasal kullanılmadan organik bir şekilde hazırlanır. Geleneksel yöntemlerle yetiştirilip toplanan bu lezzeti Mardin ziyaretlerinizde Derik’e uğrayarak mutlaka alın ve tadın.
- Mardin Badem Şekeri
Mardin’in meşhur yiyecekleri arasına giren bir başka lezzet badem şekeridir. Coğrafi işaret tescilli olan bu badem şekeri, standart badem şekerlerinden farklı olan renk ve tat detayı ile dikkat çekiyor. Yerli bademlerden üretilen bu lezzet, kakule, tarçın gibi çeşitli baharatlarla tatlandırılıyor. Badem şekeri çeşitleri içerisindeki mavi renkli şeker, halk tarafından “hayalet şeker” şeklinde adlandırılıyor. Badem mavi rengini bölgede bulunan lahor ağacının kök boyasından elde ediyor. Mardin’den ayrılırken hem sizin hem de sevdikleriniz için iyi bir hediyelik seçeneği olan badem şekeri seçeneklerini çarşılarda kolaylıkla bulabilirsiniz.
- Peksimet
Mardin’de yoğun olarak tüketilen meşhur kuru ekmek çeşididir. Fırınların önlerinde poşetlenmiş olarak duran görüntüleri ile Mardin ziyaretlerine dikkat çeken faktörlerden olur. Yaklaşık 2 ay boyunca saklanabilen bu lezzet özellikle çaya batırılması ile meşhurdur.
- Mardin Kiliçe Çöreği
Mardin’e özgü meşhur yiyeceklerden olan kiliçe çöreği, içerisinde bulunan yenibahar, karabiber, tarçın, mahlep, kakule, safran gibi farklı tatlardaki baharatların buluşması ile yiyenlerin damak tadında enfes bir lezzet bırakıyor.
- Mardin Mırra Kahve
Mardin’in meşhur mırra kahvesi acı kahve olarak da adlandırılabilir. Közde hazırlanan bu kahve, normal kahveden daha acı ve sert olması ile dikkat çeker. Farklı lezzetleri tatmanız ardından Mardin ziyaretlerinizde mırra kahve de iyi gider.
Tüm bu lezzetler dışında coğrafi işaret tescilli olan Ömerli Karkofi üzümü ve Midyat dağ inciri de Mardin’de bulunan meşhur yiyecekler arasında yer alıyor.
Mardin’de Gezilebilecek En Meşhur Alanlar
Mardin, Artuklu mimarisi ve kayalık konumlandırılması ile tanınır. Birçok tarihi türbe, kilise ve antik kent yapılarını bünyesinde barındırır. Yüzyıllar boyunca medeniyete başkent olmuş Mardin’in neyi meşhur sorusunun yanıtına gezilecek yerler ile devam edelim.
Mardin’in kendine has dokuları ve kültürel görünümleri ile dikkat çeken evleri. Evet Mardin evleri. Normal bir ev olarak görülemeyecek derece de güzel ve büyüleyici evler. Şaheser niteliği kazanan bu evler Mardin’de mutlaka ilk olarak dikkatinizi çekecek yerlerden olacak.
- Deyrul Zafaran Manastırı: Mardin’nin en çok kültürel yapıtlar açısından zengin olduğuna değinmiştik. İşte bu kültürel yapıtlardan ilki de Deyrul Zafaran Manastırıdır. Mardin denilince akla ilk gelmesi gereken alanlardandır. Bir vadi içerisinde kurulu olan bu manastırı Süryaniler ibadet merkezi olarak kullanıyor. Oldukça değerli olan bu yapı geçmişten bu yana önemini koruması ile dikkat çekiyor.
- Ulu Camii: Türkiye toprakları içerisindeki en eski camiilerdendir. Dilimli kubbesi ve minaresi ile Mardin’in de sembollerindendir. Artuklu Dönemi mimarisini taşıyan bu eseri ziyaret ederek kendinizi o dönemin içerisinde hissedebilirsiniz.
- Mardin Kalesi: Şehire en hâkim olan noktada yer alır. Mardin için oldukça önemli bir yapıdır. Yapısı ve bulunduğu konum dolayısıyla “Kartal Kalesi” olarak da adlandırılır. Özel izin ile gezilebilecek bu alan, Mardin için kıymetli alan niteliğini taşımaktadır.
- Dara Antik Kenti: Dara harabeleri olarak da bilinen alan Mardin-Nusaybin yolu üzerindedir. Roma Döneminde inşa edildiği söylenmektedir. Ziyaretleriniz esnasında mezarlar, su sarnıcı, tapınak gibi birçok alana rastlayabileceğiniz kentte en dikkatinizi çekecek alan yerin altındaki zindanlar olacaktır. Gizli tarihe kapı açan bu kenti görmeden Mardin’den ayrılmamalısınız.
- Sakıp Babancı Mardin Kent Müzesi: İçerisinde bölgenin tarihi ile alakalı birçok tarihi esere yer vermektedir. Turizm açısından iyi bir konumda olan müze, Mardin’e gelen turistlerin de ilgi odağı olmaktadır.
- Gurs Vadisi: Tarihi ve kültürel yapıtlar dışında doğa ve su sesleri ile ziyaretlerinizi tamamlamak isterseniz halk içerisinde Ğurs adı ile bilinen, Yüceli köyündeki şelaleye uğrayabilirsiniz. Mardin’in doğal güzelliklerine sahip bu alanda piknik yapabilir, yürüyüş gerçekleştirebilir huzurlu anlara şahit olabilirsiniz.