Bursa’nın neyi meşhur sorusu özellikle Bursa’ya ziyaret gerçekleştirecek kişilerin sıklıkla araştırdığı konulardandır. Marmara’nın gözde illerinden olan Bursa, meşhur yemekleri, tatlıları, gezi yerleri gibi birçok faktörü ile dikkat çekmektedir.
Tarih açısından da bakıldığında oldukça gelişmiş bir şehir olan Bursa, Osmanlı Devleti’nin ilk başkenti olmasından dolayı birçok Osmanlı İmparatorluğu tarihi eserini bünyesinde barındırmaktadır. Tarihi ve kültürel kalıntılardan izler taşıyan Bursa’nın, meşhur turistlik alanlarını, kültürel alanlarını ve yöresel yemeklerini sizler için bir araya getirdik. Merakınızı yenmek veya ziyaretleriniz esnasında faydalanmak adına yazımızdan yararlanabilirsiniz.
Bursa’nın Neyi Meşhur? Bursa’nın Meşhur ve Yöresel Yemekleri
Sofra ve lezzet kültüründe önemli izler taşıyan Bursa, Osmanlı kültüründen gelen lezzetli ve çeşitli yemek zenginliği ile bilinir. Bursa’nın yöresel yemeklerinden oluşan Bursa mutfağı, Türk mutfağına birçok yemek ve tatlı çeşidi katar.
Yemekler konusunda Bursa’nın neyi meşhur dendiğinde akla ilk gelen İskender kebaptır. Peki Bursa’da başka hangi yiyecekler meşhurdur? Bursa’da neler yenir?
İşte Bursa’nın meşhur yemekleri, yiyecekleri ve tatlıları;
- İskender Kebap
Bursa döner kebabı olarak da adlandırılabilir. Kendine has bir pişirme tekniği ve sunumu ile Bursa yemek kültürünün sembolü haline gelmiştir. Bu kebap Bursa’da ilk olarak kebapçıların yaygın olduğu Kayhan çarşısında ortaya çıkmıştır. Yaylada otlar ve kekikler ile beslenen kuzu ve danaların etleri ile yapılır. Şişte dikey olarak kömür ateşi etrafında pişirilen lezzet, özenli kesimi ve pide ile birleşimi ile mükemmel bir görünüm alır. Eğer seviyorsanız domates sosu tereyağı ve yoğurt ile de sunulan İskender kebabı Bursa’da mutlaka denemelisiniz.
- İnegöl Köfte
Yine etli yemek sevenler için Bursa’nın meşhur lezzetlerinden biri olan İnegöl köfte ile geldik. İnce uzun bir şekilde veya yuvarlak yapılan İnegöl köftesi ismini Bursa’nın İnegöl ilçesinden almıştır. Köftenin en önemli özelliği yapımı esnasında baharat kullanılmamasıdır. Izgarada pişirilerek servise hazırlanan köfte, közlenmiş biber, domates ile müthiş bir uyum yakalamaktadır. Köfteyi Bursa ziyaretlerinizde İnegöl ilçesi dışında farklı restoranlarda da yiyebilirsiniz.
- Pideli Köfte
Bursa’nın yöresel yemekleri sıralamamıza etli yemeklerden devam ettiğimizde pideli köfte lezzeti ile karşılaşıyoruz. Malzemeleri ve içerdiği lezzet ile yalnızca Bursa’da bulabileceğiniz bir lezzet olan pideli köfte, yüzyıllardır Bursa’nın en önemli yöresel yemekleri konumundadır. Küp şeklinde kesilmiş pideler, köfte tereyağı ve yoğurt birleşimi ile efsane bir tat ortaya koymaktadır.
- Muradiye Çorbası
Etli yemeklerden sonra Bursa’nın yöresel yemeklerinden olan muradiye çorbasına listemizde yer veriyoruz. Muradiye çorbası Bursa’nın geleneksel yemekleri arasında ün kazanmış çorbalardandır. Küp şeklinde kesilmiş tavuk göğsü, kabak, havuç, arpa şehriye, un ve yoğurt karıştırılarak yapılan çorba hem göze hem de mideye hitap etmektedir. Naneli tereyağı ile sunumu yapılan bu tadı kesinlikle denemelisiniz.
- Kestaneli Lahana Sarması
Lahana sarmasını seviyorsanız bir de Bursa usulü olanı mutlaka tatmalısınız. Fırın ızgarasında pişirilen kestanelerin lahana iç harcı ile karıştırılarak ortaya çıkarılan lezzet daha önce hiç tatmadığınız kadar farklı bir lezzet imkanını sizlere sunacaktır.
- Cantık
Bursa’ya has bir lezzet olan pide yapılışı farklı olan bir yemek çeşididir. Mayalanmış hamur üzerine kıyma veya kuşbaşı et eklenerek kaşar peyniri ile taş fırınlarda pişirilir. Tarihi Kayhan çarşısı olmak üzere neredeyse tüm fırınlarda bu lezzet ile karşılaşabilirsiniz.
- Düğün Helvası
Bursa’nın yöresel yemek çeşitliliğinin ardından meşhur tatlısı olan düğün helvasına geçiş yapıyoruz. Bursa helvası olarak da adlandırılan düğün helvası süt helvası olarakta bilinmekte diğer helva türlerinden farklı bir teknikle yapılan bu helva, Osmanlı mutfağından günümüze ulaşmıştır ve görünümü ile kazandibini andırır.
- Kestane Şekeri
Hepimizin bildiği meşhur kestane şekeri Bursa’ya özgü önemli lezzetlerdendir. Bu tatlı lezzet genellikle hediyelik olarak tercih edilir. Ana malzemeleri kestane şeker ve vanilya olan kestane şekerini Bursa ziyaretleriniz sırasında mutlaka tadıp sevdikleriniz için hediyelik seçeneği olarak da kullanabilirsiniz.
- Bağdat Hurma Tatlısı
Genelde yalnızca Bursalı olanların ismini duyduğu Bağdat hurma tatlısı, şekli ve rengi ile farklı bir görünüm sunar. Tatlı un, yumurta, şeker yoğurt ve özel 10 çeşit baharat ile yapılır. Hindistan cevizi ve şerbet ile sunulan bu tatlı Bursa’da farklı lezzet arayanlar için ideal bir seçenektir.
- Kemalpaşa Tatlısı
Bursa’nın meşhur tatlılarından olan Kemalpaşa tatlısına hemen hemen her yerde rastlarız. Mustafa Kemal Paşa ilçesinden ismini alan bu tatlı şerbetli tatlılar arasında en sevilen tatlılardandır. Kaymak ve ceviz ile muhteşem bir şekilde sunumu yapılır.
Tüm bu lezzetlerin dışında Bursa ziyaretlerinizde mutlaka tatmanız veya almanız gereken lezzetlerden olan Bursa şeftalisi, Mihaliç peyniri, cevizli lokum, dağ çileği gibi yiyecekleri de sakın unutmayın.
Bursa’nın Gezilecek En Meşhur Yerleri
Bursa, turizm alanları, kültürel alanlar, alışveriş merkezleri gibi gezilecek birçok alana sahiptir. Bu yüzden Bursa’ya gittiğinizde gezilebilecek en meşhur yerleri sizler için derledik.
- Uludağ: Kış turizmi açısından baktığımızda Bursa’nın nesi meşhur dendiğinde akla ilk gelen yerlerden biridir Uludağ. Doğa sporları için uygun bir alandır. Marmara bölgesinin en yüksek dağı konumundadır. Kış aylarında keyifli bir vakit geçirmek için tatil planlarınızın arasına koyabilirsiniz.
- Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbeleri: Tarihi ve kültürel alanları ziyaret etmeyi sevenler için Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbeleri son derece dikkat çekici bir yerdir. Bursa’ya yolu düşenler bu türbeleri genellikle çok merak etmektedir. Osmangazi Tophane Parkında bulunan türbeler, süslü motifler ile dikkat çekici görünümlere sahiptir. Osmanlı’nın izlerini taşıyan bu türbeleri sizde Bursa ziyaretleriniz içerisine eklemelisiniz.
- Muradiye Külliyesi:Murad’ın Bursa’da yaptırmış olduğu bu külliye, bulunduğu ilçeye de ismini verir. 12 türbeden oluşur. Şehrin geniş bir alana yayılması amacı ile yaptırılmıştır. Bu yüzden hamam, imaret, medrese gibi türbeleri bulunur. Ana binası Muradiye Camiisi’dir. Osmanlı İmparatorluğuna ait kalan yapıtlar dikkatinizi çekiyor ise buraya da mutlaka uğramalısınız.
- Mudanya: Bursa, Mudanya turizmi, yeme içme alanları olarak oldukça fazla seçenek imkanlarını sizlere sunan bir yerdir. Mudanya’ya gittiğinizde harika plajlarını ziyaret edebilir, Tahir Paşa Konağı, Mütareke evi, Trilye gibi alanları gezebilirsiniz.
- Gölyazı: Ulubat Gölü’nün yakınlarında yer almaktadır. Antik yerleşim alanlarından biridir. Bizans döneminden kalma ören yerlerine rastlanır. Çınar ağaçları ve muhteşem deniz manzarası ile doğayla baş başa kalabileceğiniz bir alandır. Sizde Bursa ziyaretleriniz esnasında Gölyazı’ya uğrayarak hem doğal güzelliklerden yararlanabilir hem de tarihi güzelliklerle karşılaşabilirsiniz.