Liyakat ne demek? Likayat nedir? Liyakat neden önemlidir? Sorularını bu içeriğimizde sizler için yanıtlıyoruz.
- Liyakat, uygun ve layık olma anlamına gelir.
- İşi yapan kişinin o işe olan uygunluğunu anlatan kavramdır.
- Yeterlilik, kifayet anlamlarını da içerir.
TDK Sözlük Anlamına Göre Liyakat Ne Demek?
Liyakat nedir? TDK sözcük anlamına göre Liyakat;
- Bir kimsenin, kendisine iş verilmeye uygunluk, yaraşırlık durumu, değim.
Şeklinde tanımlanır.
Liyakat Sahibi Olmak Ne Demek?
Liyakat ile ilişkilendirilen kavramlardan biri liyakat sahibi olmaktır. Peki liyakatı içeren bu kavrama sahip olmak, yani liyakat sahibi olmak ne demektir?
Liyakat sahibi unvanını alabilmek için bir işe uygun ve yeterli olmak gerekir. Herhangi bir durum ve konum içinde bu gereklidir. Bulunan yere layık olma liyakat sahibi olmayı ifade eder. Türkiye’de özellikle devlet ya da şirket kapsamlı düşündüğünüzde liyakat sahibi olmak kavramını kafanızda daha iyi konumlandırabilirsiniz. Örnek verecek olursak Devlet dairelerine ve büyük şirketlere liyakata göre işçi alımı yapıldığını söyleyebiliriz.
Liyakat sahibi insanlar yetenekli ve her işin gerçekleştirilmesine elverişli insanlardır. Şirket içlerinde işine bağlılardır. Bir iş için liyakat göstermek başarı göstermeyi de beraberinde getirir.
Liyakat Kavramının Önemli Öğeleri Nelerdir?
Doğruluk ve dürüstlük de liyakatın en önemli ilkelerindendir. Doğruluk ve dürüstlük, ardından önemli öğelerden olan eğitimi getirir. Yapılacak işin öncesinde liyakat sahibi olabilmek için eğitim önemlidir. Alanı belli bir iş, o alan ile alakalı bir eğitim almadan doğru bir şekilde yapılamaz. Kişinin tecrübe kazanması liyakat için önemli bir husustur. Eğitim ve tecrübe dışında bilgi ve beceri de önemli bir öğedir. Bireyler işlerinde başarılı olabilmek için bilgili ve becerikli olmalıdır. Aynı zamanda her zaman yeni bilgilere de kendini açık tutmalıdır. İletişim de liyakatın önemli öğelerindendir. Çalışılan şirkette veya kurumda, ortama uyum sağlayıp aynı zamanda sağlıklı iletişim de kurabilmek gerekir.
Liyakatsız İnsanlar Toplumu ve İş Hayatını Nasıl Etkiler?
Liyakatsız insanların oluşması topluma ve iş hayatına olumsuz etkilerde bulunabilir. Örnek verecek olursak, liyakat sahibi olmayan bir insan toplum içerisinde adaletsizlik ve güvensizliğe yol açabilir. İş hayatında ise iş veriminin düşmesi, şirketin zarar görmesi gibi faktörlere neden olabilir. Toplumda ve iş hayatında denge bozan bu durumları önlemek için liyakata önem verilmeli, başarılı ve huzurlu ortamlar oluşturulmalı.
Liyakat Sahibi Kişiler Hangi Özelliklere Sahiptir?
Devlette, iş hayatında, siyasette ve hukukta liyakat sahibi olmak büyük önem taşır. Peki Liyakatli kişiler hangi özellikleri taşır?
- Liyakat sahibi kişiler adil, adaletli kişilerdir.
- İşlerini özenle yapanlardır.
- Kendi isteklerini ön plana koymazlar.
- Bir iş için yapılması gereken en doğru şey ne ise onu yaparlar.
- Kendilerinden istenen neyse ona tarafsız yaklaşırlar.
- Uygun bir şey söylenmemiş ise kolay bir şekilde itirazlarını dile getirirler.
- Hiçbir görevlerini kötüye kullanmazlar.
- Sürekli kendilerini geliştirirler.
- Mutlu ve huzurlu bir iş ortamı yaratmaya çalışırlar.
- Yenilikçidirler.
- Vizyon sahibidirler.
- Ön yargılı davranmamaya çalışırlar.
- Hak ettikleri yerlere ulaşmak için her zaman en iyisini yaparlar.