Mersin’in neyi meşhur? Mersin’e gittiğimde ne yiyebilirim? Mersin’in yöresel yemekleri neler? Mersin’de nereleri gezebilirim? Tarzında sorularınız için tüm cevapları bir araya getirdik.
Akdeniz Bölgesi’nin önemli ve gelişmiş şehirlerinden olan Mersin için, Mersin’in neyi meşhur? Mersin’e gittiğimde nerelerde gezebilirim? Mersin’de bulunan tarihi alanlar nereler? tarzında sorular önem taşır. Mersin hem turistlik olarak hem de kültürel yapılar olarak gezilip görülmesi gerekilen yerlerdendir. Gezi alanları ile birlikte yöresel yemekleri ile de dikkat çeker. Mersin’e gerçekleştireceğiniz ziyaretleriniz ve tatillerinizin verimli geçmesi için merak ettiğiniz soruların cevaplarını sitemiz üzerinden kolaylıkla alabilirsiniz.
Mersin’in Neyi Meşhur? Mersin’in Meşhur ve Yöresel Yemekleri Neler?
Türk mutfağının farklı lezzet içeren yemeklerinden oluşan Mersin’in yöresel yemekleri, tatlıları ve yiyecekleri listesini sizler için hazırladık. Mersin’e gittiğinizde bu Türk mutfağı lezzetlerini tatmadan dönmeyin.
Mersin’de Ne Yenir?
- Tantuni
Tantuni, Mersin diyince akla ilk gelen lezzetlerdendir. Yağlı bir lavaş ve etlerin birleşimi ile muhteşem bir tat içerir. Limon ve acı biber ile yenilebilir. Sizde meşhur Mersin tantunisini denemediyseniz mutlaka deneyin.
- Kerebiç Tatlısı
Mersin sofralarında sıklıkla yerini alan bu tatlı, irmikten yapılır ve kurabiye görünümündedir. Kerebiç tatlısı içine fıstık da eklenir ve böylelikle muhteşem bir tat içerir. Çöven otu köpüğü ile süslenir. Mersin’in bu meşhur tatlısı, Mersin ziyareti esnasında mutlaka tadılmalı.
- Mamül
Türk mutfağında Mersin’de oldukça sevilen bir lezzettir. İrmik, un, mahlep, ceviz, hurma ana malzemeleridir.
- Humus
Humus lezzetli bir mezedir. Sade ve pastırmalı bir şekilde en iyi Mersin’de yenir.
- Yüksük Çorbası
Nohut, kıyma ve hamur ile hazırlanır. Sıcak başlangıçlar için Mersin’de ideal bir çorbadır.
- Batırık
Batırık farklı bir lezzettir. Mersin’e özgü yöresel bir yemektir. Sıkma şeklinde veya çorba olarak yapılır. Sıkma şeklinde iken mercimek köftesi görünümü kazanan batırık, tahin detayı ile farklılık gösterir. Bu farklı lezzeti Mersin ziyaretlerinizde mutlaka deneyin.
- Mersin’e has kebap-Tarsus Kebap
Tarsus kebap ve Adana kebap arasındaki fark sorusunun cevabını bulabilmek adına Mersin’de bu kebabı mutlaka tatmalısınız. Kıyma, maydanoz, kırmızı biber lezzeti ile et severlerin gözdesi kebap, kokusu ile de ağız sulandırıyor.
- Silifke Yoğurdu
Esas olarak keçi sütünden yapılan bu geleneksel lezzet, keçi sütünün azaldığı zamanlarda inek sütü ile de yapılabilir. Coğrafi işaretle tescillenen bu yoğurdu her yemeğin yanında tüketebilir, dilerseniz Mersin ziyaretlerinizde sevdiklerinize de alabilirsiniz.
- Sıkma
Yörük nüfusu fazla olan Mersin’de onlara has bir lezzet olan sıkma, peynir ve patatesli iç harcı ile genellikle kahvaltılarda tüketiliyor.
- Cezerye
Bölgede sık yenilen tatlılar arasına giren cezerye, havucun haşlanıp püre haline getirildikten sonra ceviz ve şeker katılması ile elde ediliyor. Eşsiz lezzeti ile damaklarda muhteşem bir tat bırakan tatlı, bazı yerlerde döner görünümünde satılıyor.
- Ciğer
Ciğer bazı bölgelerde bölgeye has bir şekilde yapılır. Mersin’de bunlardan biridir. Kuzu ciğeri ve kuyruk yağının birleşimi ile kendilerine has ciğerlerini oluştururlar. Mangalda pişirilen bu lezzeti farklı mezeler ile de birleştirerek yiyebilirsiniz.
- Anamur Muzu
Mersin yemeklerinden ziyade Anamur muzu da Mersin’in nesi meşhur sorusunun bir cevabıdır. Kendine has aroması ile Türk patentince coğrafik işaret ile bu ismi alan muz, Mersin’in meşhur meyvesidir.
Mersin’in Gezilecek Yerleri
Mersin gezilecek yerler konusunda birçok çeşitli yer ile karşımıza çıkar. Mavi bayraklı plajları, tarihi alanları, doğal güzellikleri ile ziyaretçilerini büyüler. Peki ya Silifke Kalesi, Olba Antik Kenti, Tarsus Doğa Parkı ve Hayvanat Bahçesi, Astım Mağarası gibi birbirinden farklı güzelliklere ev sahipliği yapan Mersin’de başka nereler gezilir?
- Yerköprü Şelalesi: Bu şelale Mersin’in Mut ilçesinde bulunur. Doğa anıtı olarak korunmaya alınmıştır. Bu güzelliği görebilmeniz için Milli Parkı’nın bulunduğu alandan içeriye doğru 45 dakika kadar yürümeniz gerekir. Son derece muhteşem bir kanyondan doğa yürüyüşü yaparak ulaşacağınız şelale görülmeye değerdir. Doğa sporlarına da olanak sağlar. Yakınlarında bulunan akarsular ile yüzme, rafting, kano gibi aktiviteler gerçekleştirilir.
- Tarsus Şelalesi: Şehrin kalbinde yer alır. Mersin’in doğal güzelliklerinden olan bu şelale, bölge için önemli bir su kaynağıdır. Sakin ve huzurlu ortamı ile ziyaretçilerine doğayla iç içe keyifli bir an yaşatır. Suyun dinlendirici sesi ve şehirden uzak bir atmosferle baş başa kalmak istiyorsanız burayı mutlaka ziyaret edebilirsiniz.
- Silifke Kalesi: Kültürel ve tarihi alan ziyaretlerini sevenler için büyüleyici bir havaya sahip Silifke Kalesi, Silifke ilçesinin merkezinde tepe bir konumdadır. Orta Çağ görünümünü koruyan kale de tarihi yapıları yakından inceleyebilir, çevresindeki manzara ile de görkemli anlara şahit olabilirsiniz. Kale içerisinde düzenlenen sergi ve etkinlikler ile geçmişin izlerini inceleyebilirsiniz.
- Kız Kalesi: Erdemli ilçesinde yer alan bir mahalledir. İsmini Mersin’in önemli sembollerinden olan Kız Kalesi’nden alır. Burası tarihi gezi alanları ve plajları ile de dikkat çeker. Kız kalesi tarihi yapıtı günümüze kadar birçok kez restore edilmiştir. Ziyaretçilerine açıktır. Sizde bu bölgedeki eşsiz güzellikleri Mersin ziyaretleriniz içerisinde tadabilirsiniz.
- Cennet Cehennem Mağarası: Cennet cehennem mağarasını, cennet cehennem obrukları ismi ile de mutlaka duymuşsunuzdur. Bu meşhur doğal oluşumlu alan, Silifke ilçe merkezine 25 km mesafede olan Antik Narlıkuyu Limanı’nın 2 km kuzeybatısında bulunur. Derin vadi ve kanyonların bol olduğu cennet cehennem obrukları, yeşil doğa manzarası severlerin tercih edeceği gezi alanlarındandır. Parkurlar ile düzenlenen keyifli yürüyüş anlarında doğanın gücünü gösteren yapılar dikkatli bir şekilde incelenerek gezilebilir.
- Mamure Kalesi: Mersin’de büyüleyici manzarası ve konumu ile görülmesi gereken en muhteşem alanlardan birisidir. Mamure Kalesi Türkiye’nin en büyük kaleleri arasında yer alır. 23,500 metrekarelik bir alanı kapsayan kale, içerisinde Bizans, Selçuklu, Karamanlı ve Osmanlı dönemlerine ait izler taşır. İçerisinde bulunan sur, kule, hamam ve camiler ile kültürel yapılara önem veren ziyaretçilerinin ilgi odağı olur. Aynı zamanda kalenin etrafında bulunan plajlarda da vakit geçirebilir, denize girebilir, yürüyüş yapabilirsiniz.
- Aya Tekla Yeraltı Kilisesi: Mersin’in Silifke ilçesinin yakınlarında bulunur. Önemli bir yeraltı kilisesi örenidir. Ziyaretçilerine dini ve tarihi bir yolculuk sunar. Kilisenin içerisinde şapeller, galeriler, mezarlar mevcuttur. Özenle işlenmiş taş işçilikleri ile dikkat çeker. Kiliseye ziyarete gelenler antik dönem izleri ile karşılaşır. Ziyaretler genellikle rehberler eşliğinde olduğundan ziyaretçiler farklı hikayeler hakkında da bilgi sahibi olur.
- İncekum Plajı: Mersin’de sahil, deniz, kum, güneş arayışları için tercih edilen en ideal plajlardandır. Etrafında vakit geçirilecek birçok restoran ve kahvaltı alanları bulunur. Kumsalının temizliği ve ince kumlu yapısı ile dikkat çeker. Sahil yürüyüşü ve doğa yürüyüşü yapmak isteyenlere çok güzel bir alan sunar. Dinlendirici ve sakin ortamı ile serin sularının keyfini çıkarabileceğiniz Taşucu İncekum Plajını ziyaretlerinizin arasına eklemelisiniz.