Toksik ne demek? Toksik nedir? Hangi anlamları taşır? tarzında sorularınız için içeriğimizden toksitin her anlamına karşı yanıt bulabilirsiniz.
Toksik kavramının anlamları neler?
- Toksik TDK’ya göre canlıların hücrelerine saldıran ve içinde belirli miktarda zehir bulunduran tüm madde türleridir.
- Dilimize İngilizce’den çevrilen toksik kelimesi aslında toxic şeklinde de yazılabilmektedir. Kavramın Toxic şeklinde karşımıza çıkması “Zehirli Madde” ve “Hayati Tehlike” toksik demektir.
- Nükleer oluşumlar, kimyasal atıklar, canlı DNA’sına zarar veren bakteri türleri toksiklerdir.
Toksik kelimesi bu anlamları dışında bazı kavramlarla birleşerek farklı anlamlarda açıklamalar da ortaya çıkartmaktadır. Örneğin toksik etki, toksik madde ve toksik insan kavramları toksik kelimesi ile birleşip farklı manalar ortaya çıkaran söz öbeklerindendir.
Toksik etki, zehirli maddelerin insan veya farklı bir organizmaya sıçrayarak oluşturduğu zararlı etkidir.
Toksik madde ise, hasarla veya ölümle sonuçlanacak etkiler yaratan zehirli kimyasaldır. Etilen glikol ve hidrojen peroksit vb. maddeler örneğidir.
Toksik insan kavramı dışında toksik etki ve toksik madde kavramları birbirleri ile benzerlik gösterir. Toksik insan kavramı daha çok mecazi anlamlarda kullanılır. Son zamanlarda günümüzde daha çok ilişkiler içerisinde ismini duyduğumuz toksik ve toksik insan kavramlarının ne anlama geldiğine gelin birlikte bakalım.
Toksik Ne Demek? İnsani İlişkiler İçerisinde Kullanımı
Toksik kavramı son zamanlarda ikili ilişkilerde çok fazla karşımıza çıkmaktadır. Sevgili veya eşler partnerinin toksik davranışlarını çekinmeden dile getirmektedir. İlişki içerisinde dile getirilen bu toksik kavramı, söz veya davranışları ile motivasyonu düşürmeyi ifade etmektedir.
İlişkide toksik insan olan taraf, genellikle ben merkezci olan taraftır. İlişkide yükselmeler yaşanacağı yerde ilişkiyi düşüşe geçiren, mutlu olmaya engel olan taraftır.
Toksik İlişki Ne Demek?
Toksik ilişki, ilişki süreci boyunca iki tarafa da zarar veren bir ilişki türüdür. Toksik ilişki esnasında toksikliğe neden olan kişi, ilişkinin sağlıklı bir süreç geçirmesini engeller. Olumlu ve pozitif bir gelecek yerine hayal kırıklıkları ile dolu bir gelecek sunar.
Sağlıklı ilişkilerde ben sen yerine biz faktörü olmalıdır. Toksik ilişki sağlıklı ilişkinin aksine ben merkeziyetçiliğinin olduğu bir ilişkiyi ifade etmektedir. Ayrılık ve kavga esnasında üzüntü veya kırgınlık yerine öfkenin ortaya çıktığı toksik ilişkiler, bir gün iyi olsanız dahi ardından mutlaka kötü hisler yaşayacağınız bir ilişkidir.
Toksik ilişkiler her ne kadar zarar veren bir görünüme sahip olsa da vazgeçilmesi zor ilişkilerdir. Aile, iş, arkadaş gibi sosyal ortamlarınızı etkilese bile ilişkiden vazgeçilemez. Aslında bu durum da ilişkinin ne kadar zararlı olduğunu ifade eder.
Toksik Bir İlişki Yaşadığımı Nasıl Anlarım?
İlişkinizin toksik olup olmadığını anlayabilmeniz adına bazı kriterler bulunur. Bu kriterlere uyup ilişkiyi kurtarmak veya o ilişkiden uzaklaşmak sizin elinizdedir.
- Toksik ilişkide partneriniz sizi küçük düşürür.
- Özgürlüğünüzü kısıtlar.
- Manipüle eder.
- Siz ona muhtaç gibiymişsiniz gibi davranır.
- Problemlere çözüm üretmez.
- Eleştiri kabul etmez.